Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Udbrud af fugleinfluenza i østjysk hønsebesætning

En hønsebesætning ved Randers med 25.000 dyr bliver aflivet, fordi den er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder stop for eksport af fjerkræ og æg til lande uden for EU i mindst tre måneder.

Pressemeddelelse, Publiceret: 16. november 2020
Ændret 16. november 2020

Prøver fra Statens Serum Institut viser mandag eftermiddag, at en hønsebesætning i Tustrup ved Randers er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Udbruddet kommer efter en uge, hvor der er fundet fugleinfluenza i vilde fugle på spredte lokaliteter fra den tyske grænse i syd til Aalborg i nord.

- Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorlig for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har en høj dødelighed, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stå for aflivningen af fjerkræbesætningen senere på ugen. Fødevarestyrelsen etablerer en 3 og en 10 km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. 

- Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er bl.a. vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Når Fødevarestyrelsen finder fugleinfluenza i en dansk besætning, går der straks besked om udbruddet til bl.a. EU. Som følge af internationale aftaler stopper eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.

I øjeblikket indsamles og testes fugle fra hele landet. Svar forventes løbende.

Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på telefon 22 84 48 34

 

Læs mere om fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Bekendtgørelse om krav til ejere af fjerkræ 

Bekendtgørelse om forbud mod arrangementer med fugle og fjerkræ 

Restriktioner i zoner 

Pressemeddelelse om sidste uges fund af fugleinfluenza i vilde fugle 


Fakta og baggrund 

Fødevarestyrelsen har et godt samarbejde med fjerkræerhvervet om håndtering af fugleinfluenza.

Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan. Fødevarestyrelsen forventer, at sygdommen vil sprede sig blandt vilde fugle i Danmark den næste tid. Flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger. Nederlandene, Sverige og Slesvig-Holsten har indført krav om indelukning af fjerkræ ligesom Danmark.

Det seneste udbrud af alvorlig fugleinfluenza i Danmark var i november 2016, hvor en hobbybesætning i Ålsgårde i Nordsjælland blev ramt af H5N8. Ingen andre besætninger blev ramt, men udbruddet betød, at Danmark ikke kunne eksportere fjerkræ og fjerkræprodukter til lande uden for EU i 3 måneder. Det samme vil gøre sig gældende igen, hvis en fjerkræbesætning rammes af højpatogen fugleinfluenza.