Fødevarestyrelsen og de danske minkavlere afliver i
øjeblikket mere end 100.000 mink om dagen. Dels mink på smittede besætninger, dels
på besætninger der ligger i 7,8 kilometerzonen rundt om de smittede besætninger.
Det sker bl.a. for at mindske risikoen for smittespredning med COVID-19 til mennesker.
Den øgede hastighed i aflivningerne har imidlertid betydet,
at det enkelte steder har været svært for myndighederne og DAKA, der håndterer
afhentningen, destruktion og genanvendelse af de døde dyr, at følge med. Det
førte søndag til, at aflivede mink lå uafhentede hos to avlere i det nordjyske.
’Vi arbejder på højtryk for at løse de kapacitetsproblemer,
der opstår i forbindelse med den store logistikopgave, vi står med - også i
weekenden. Søndag og natten til mandag har vognmænd afhentet døde mink, så vi
nu er på omgangshøjde med aflivningerne. Men da vi tilstræber at aflive de
berørte minkbesætninger hurtigst muligt, kan jeg ikke afvise, at der igen kan opstå
kapacitetsudfordringer’, siger chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Karsten
Aagaard.
Han understreger, at de døde mink ikke udgør samme risiko for
folkesundheden som raske, da de døde dyr i sagens natur ikke udånder virus. ’Men
selvfølgelig skal dyrene i containere og til destruktion så hurtigt som muligt.
Det skete i går aftes og i nat’, forklarer Karsten Aagaard.
I denne uge starter minkavlere over hele landet med at pelse
deres raske mink. Kroppene fra dem skal også destrueres. Det kan betyde, at DAKA’s
destruktionsanlæg kan få vanskeligt ved at følge med det meget høje tempo i
aflivningerne. Derfor er Fødevarestyrelsen - sammen med DAKA - ved at se på
mulighederne for at frigive kapacitet til aflivede mink i Danmark. Samtidig
undersøges mulighederne for at afbrænde og oplagre mink, der ikke er smittet
med COVID-19, bl.a. på de danske kommunale forbrændingsanlæg.
Fødevarestyrelsen og minkavlere afliver i øjeblikket mere
end 100.000 mink om dagen for at mindske risikoen for, at smitten fra dyrene
spredes til samfundet, og for at mindske risikoen for at virus muterer i
dyrene. Aflivningerne har været i gang siden 1. oktober og rundede mandag 1.240.000
dyr.
Yderligere oplysninger, Fødevarestyrlsens pressetelefon: 2284 4834.