Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Ny forskning skal gøre os klogere på kemiske stoffer i fødevarer

I dag præsenterer forskere fra DTU Fødevareinstituttet resultaterne fra tre store projekter, som skal gøre det nemmere for Fødevarestyrelsen at finde og reagere på kemiske stoffer i fødevarer.

Pressemeddelelse, Publiceret: 15. januar 2020
Ændret 15. januar 2020

Er det bedst at spise rosiner, som kan indeholde svampegiftstoffer eller vingummier med farvestoffer? Og påvirker det kroppen, hvis du spiser grøntsager, som er sprøjtet med et eller måske flere pesticider?

Det fortæller forskere fra DTU Fødevareinstituttet mere om i dag, når de præsenterer hovedresultaterne fra tre store projekter, som skal være med til at sikre sunde fødevarer for forbrugerne. Projekterne er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriet.

"Fødevarestyrelsens vejledning til forbrugerne og input til EU's regler om håndtering af kemiske stoffer i fødevarer er afhængig af forskernes arbejde. Derfor kan vi i høj grad bruge den nye viden om den sundhedsmæssige betydning af kemiske stoffer i vores mad," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

DTU vil bl.a. fortælle om en såkaldt "Cocktail calculator", som er et nyt værktøj, der gør det muligt at beregne virkningen af mange kemiske stoffer på én gang. Det kan fx bruges i DTUs risikovurderinger af fødevarer, og til Fødevarestyrelsens lovgivning og råd til forbrugerne.

DTU har også fundet bedre metoder til at undersøge fødevarer for kemiske stoffer. Hidtil har laboratorierne kun kunnet finde de stoffer, som de søgte efter. Med de nye metoder, kan man også finde uventede stoffer.

"Det kan vi bruge til at opdage nye risici og få et bedre billede af fødevarernes kemiske fingeraftryk. Det betyder også, at vi kan gøre Fødevarestyrelsens kontrol mere effektiv og ikke behøver at tage helt så mange prøver ude på virksomhederne," siger Henrik Dammand Nielsen.

Et tredje projekt dykker ned i, hvordan myndighederne bedst laver en helhedsvurdering af de fødevarer, som kan være sunde og skadelige på én gang. Det gælder fx hørfrø, som er gavnlige, men samtidig kan have et højt indhold af tungmetallet cadmium.

Fra 2015-2018 har forskere fra DTU Fødevareinstituttet stået i spidsen for de tre projekter Miraculix, Metrix og Asterix. Projekterne har kostet 50 millioner kroner og er en del af det Fødevareforlig 3, som blev vedtaget af Folketinget i 2015.

Du kan finde projektrapporterne her.

Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.