Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Import af fasankyllinger giver øget risiko for fugleinfluenza i Danmark

Fødevarestyrelsen hæver trusselvurderingen for fugleinfluenza fra ’Meget lav’ til ’Lav’. Årsagen er fund af den alvorlige H5N8 fugleinfluenza blandt vilde fugle i Polen og Tyskland. I Danmark udgør import af fasankyllinger en særlig risiko.

Pressemeddelelse, Publiceret: 14. februar 2020
Ændret 14. februar 2020

​De seneste måneder er der i Polen og andre østeuropæiske lande konstateret en række udbrud af den alvorlige H5N8 fugleinfluenza i fjerkræbesætninger. Senest har også Tyskland meldt om et udbrud i den sydlige del af landet. Udbruddene i fjerkræbesætningerne er fordelt over et stort område, og der er tillige rapporteret om fund af sygdommen i vilde fugle i Polen og Tyskland. Den reelle udbredelse af sygdommen i de vilde fugle kan være vanskelig at fastslå.

Fødevarestyrelsen hæver nu trusselsvurderingen for fugleinfluenza fra 'Meget lav' til 'Lav'. Med en ukendt udbredelse af fugleinfluenzaen blandt de vilde fugle er der forhøjet risiko for, at sygdommen kommer til Danmark via fasankyllinger.

Om kort tid indleder bl.a. jagtforeninger, jagtlejere og lodsejere nemlig den årlige import af fasankyllinger til udsætning i den danske natur. Sidste år blev der i Danmark udsat 120.000 fasankyllinger fra Polen.

I Danmark vil smittede fasankyllinger være til fare for både vilde fugle og fjerkræbesætninger. H5N8 giver alvorlige infektioner og udløser massedød i fugleflokke. Den aktuelle type fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker.

Fødevarestyrelsen anbefaler at alle, der indfører specielt fjervildt fra lande med udbrud f.eks. Polen, er ekstra opmærksomme på smittebeskyttelse i forbindelse med transport og på symptomer på fugleinfluenza, når fjerkræet er kommet til landet.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Europa tæt og opdaterer trusselsvurderingen, når det vurderes relevant.

Læs den seneste trusselsvurdering her

Læs mere om fugleinfluenza her

Journalister kan indhente yderligere oplysninger via Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.