Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Salt skal indeholde mere jod

Fødevarestyrelsen skruer op for hvor meget jod, der skal være i salt, så færre får problemer med stofskiftet

Pressemeddelelse, Publiceret: 27. juni 2019
Ændret 3. juli 2019

​Nogle danskere, primært kvinder, får for lidt jod gennem kosten og risikerer dermed at få stofskiftesygdommen struma. Jodmangel hos gravide og ammende kan endvidere påvirke hjerneudviklingen hos fostre og nyfødte. Derfor ændrer Fødevarestyrelsen nu kravene til hvor meget jod, der skal være i blandt andet det salt, forbrugerne selv drysser i maden.

Siden år 2000 har det været obligatorisk for danske saltproducenter at tilsætte 13 milligram jod pr. kg. salt. Dengang førte kravet til, at danskernes indtag nåede op over det anbefalede minimum på 150 mikrogram jod pr. dag. Sidenhen er jodindtaget dog faldet. Derfor skruer myndighederne nu kravet op til 20 milligram. Det nye krav er baseret på beregninger fra eksperter på DTU Fødevareinstituttet.


"Ved at skrue på kravene, kan vi og virksomhederne på en nem måde gøre en forskel for folkesundheden. Folk skal endelig ikke spise mere salt. Men især en del kvinder vil have gavn af at få lidt mere jod, end det de i øjeblikket får gennem deres almindelige måltider," forklarer Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.


Stort set samtlige EU-lande har krav eller anbefalinger om, at deres saltproducenter - i et eller andet omfang - skal tilsætte jod til bordsalt og det salt, der indgår i visse andre fødevarer.  


De nye danske krav træder i kraft fra 1. juli 2019. Virksomhederne kan i en overgangsperiode bruge allerede produceret salt og produkter tilsat dette salt.

Læs: Bekendtgørelse om tilsætning af jod til husholdningssalt og salt i brød og almindeligt bagværk m.v.

Yderligere oplysninger:

Fødevarestyrelsens pressetelefon, 22 84 48 34.