Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Pænt styr på E-numrene

Kun en beskeden del af slagtere, supermarkeder og fødevarevirksomheder er for rundhåndede med deres brug af tilsætningsstoffer

Pressemeddelelse, Publiceret: 5. december 2019

Danske fødevarevirksomheder, slagterbutikker og supermarkeder har i langt de fleste tilfælde pænt styr på de tilsætningsstoffer, som typisk hjælper med at forstærke smag, give farve eller holde bakterierne i skak i f.eks. skinker og rullepølser. Det viser resultaterne af knap 600 kontrolbesøg som Fødevarestyrelsen har været på i 2019.

Et af de steder hvor Fødevarestyrelsen især har konstateret markante fremskridt, er i slagterbutikkerne. Her har der tidligere været store udfordringer med at styre tilsætningen af nitrit under eksempelvis lagesaltning af rullepølse.

’Problemet med nitrit er, at stoffet omdannes til et andet stof, de såkaldte nitrosaminer, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Derfor er der grænser for, hvor meget nitrit slagterne må tilsætte’, forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand.

Tilbage i 2016 havde næsten hver tredje besøgte slagterbutik problemer med at overholde reglerne. Men efter kontroller i både 2014, 2016 og nu altså 2019, fandt Fødevarestyrelsen kun problemer hos fire ud af de godt 150 slagterbutikker, som fik besøg.

’Udviklingen er meget tilfredsstillende. Den dokumenterer, at vi med kontrol, vejledning og samarbejde, formår at få branchen til at både forstå og følge reglerne’, siger Henrik Dammand.

I de øvrige brancher fandt Fødevarestyrelsen tilsvarende få overtrædelser af reglerne. Her havde tre procent af de øvrige butikker og virksomheder problemer med at overholde reglerne og dermed kun en anelse flere overtrædelser end slagterbranchen. Dog fik 12 procent af virksomhederne konkret vejledning om, hvordan man styrer brugen af tilsætningsstoffer. Fødevarestyrelsen vil derfor også fremover have fokus på de virksomheder, som havde brug for vejledning.


Læs mere:

Tryk her: Link til slagterrapport

Tryk her: Link til tilsætningsrapport


Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.