Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Landbruget har styr på medicinresterne

Fødevarestyrelsen undersøgte sidste år 12.000 prøver for medicinrester. I fem prøver blev der fundet overskridelser af grænseværdierne.

Pressemeddelelse, Publiceret: 31. oktober 2019

Der bliver holdt et skarpt øje med forekomsten af medicinrester i kød, mælk og æg. I 2018 undersøgte Fødevarestyrelsen ca. 12.000 prøver fra kød, mælk og æg m.m. for rester af bl.a. antibiotika, smertestillende stoffer og en række forbudte stoffer og hormoner, som kan have en ydelsesfremmende effekt.

Prøveresultaterne er opløftende. I 2018 blev der kun fundet fem overskridelser af EU's grænseværdier for tilladte lægemidler, og der blev ikke fundet rester af forbudte stoffer.

Myndighederne tager hvert år stikprøver af kød, mælk, æg m.m. både på slagterier og i besætninger for at sikre sig, at der ikke findes ulovlige rester af medicin. Ved fund af ulovlige rester bliver der altid fulgt op med besætningsbesøg og afklaring af årsagen. For at undgå medicinrester i fødevarerne stiller EU mange krav til landmandens brug af medicin til dyr, der skal sendes til slagtning eller som leverer æg, mælk eller honning. Resultaterne for 2018 viser, at der stadig ikke er grund til at frygte medicinrester i vores mad.

Yderlige oplysninger 

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.

Fakta om overskridelser af grænseværdier for restkoncentrationer af medicin i danske fødevarer, 2018:

To af overskridelserne blev fundet i slagtede svin, som begge blev fulgt op af veterinærenheden. I begge tilfælde blev der givet indskærpelse. Der blev også fundet salicylsyre i to forskellige mælkeprøver, som også blev fulgt op af veterinærenheden. Overskridelserne formodes at komme fra en form for kontaminering på ejendommen. Endelig blev der fundet rester af et fodertilsætningsstof i et æg, som skyldtes en fejlhåndtering på fodervirksomheden.