Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fugleinfluenza-trussel får Fødevarestyrelsen til at stramme reglerne

Høns og andre fugle i fangenskab skal bag hegn og under tag for at forhindre fugleinfluenzaen i at rykke fra naturen og ind i de danske besætninger.


(Opdateret med afsnit om økologisk fjerkræ, dd. kl. 19:12)

Pressemeddelelse, Publiceret: 14. november 2016
Ændret 15. november 2016

For at undgå at den fugleinfluenza, som de seneste dage er fundet i vildfugle flere steder i Danmark, spreder sig, bliver det fra midnat lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten indendøre eller under hegn og med fast tag. Ænder, gæs og fjervildt, er dog undtaget, da de ikke kan holdes indendørs.

Kravene skal være med til at mindske risikoen for, at den frygtede fugleinfluenza H5N8 spredes fra vildfugle til fjerkræ i både hobbybesætninger og erhvervsfjerkræ. Sker det, står Danmark til at miste eksportindtægter i millionklassen, fordi en lang række lande øjeblikkeligt vil standse deres import af blandt andet dansk fjerkrækød.   


”Uanset om man er privat hobbyavler med fem høns i baghaven eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen”, forklarer souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen. ”Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, så vi i fællesskab kan bidrage til at sikre, at H5N8 ikke får en fod inden for i danske besætninger”, siger Stig Mellergaard. 

Også de økologiske fjerkræproducenter er omfatter af Fødevarestyrelsen krav. Det får imidlertid ikke konsekvenser for den økologiske status, at dyrene holdes inde i en begrænset periode. Fødevarestyrelsen kommer med en ny udmelding så snart de økologiske fjerkræ igen kan lukkes ud.

 

Fakta om fugleinfluenza

Fugleinfluenza H5N8 breder sig hastigt med vilde fugle, og har ramt fjerkræbesætninger i flere EU-lande. Sygdommern er nu fundet i vilde ænder, måger og svaner flere steder i Danmark. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Har du spørgsmål så ring til Fødevarestyrelsen 72 27 69 00 (09:00-16:00 på hverdage) eller skriv dine spørgsmål på Fødevarestyrelsens kontaktformular


Journalister kan ringe på Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34.