Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan passer du din kælegris

Det bliver stadig mere populært at anskaffe sig en kælegris. Men en gris er egentlig et produktionsdyr i modsætning til en hund eller en kat. Derfor skal man sætte sig ind i et helt andet sæt regler, inden man beslutter sig for at blive griseejer.

Pressemeddelelse, Publiceret: 2. marts 2015
Ændret 5. februar 2018

​Kælegrise kan være uimodståeligt nuttede med deres daskende ører, bløde tryner og krølle på halen. 

Men der er en lang række regler, man skal tage med ind i overvejelserne, inden man anskaffer sig et gryntende medlem af familien. Regler, som Fødevarestyrelsen netop har udgivet en guide​ til.

Fx skal man søge dispensation fra kommunen for overhovedet at få lov til at holde sin gris i bymæssig bebyggelse, man skal registrere sin gris i CHR-registret og grisen skal være ID-mærket. Udover dette er der nogle helt faste regler for, hvad man må give den lille fyr at spise.

Det er således strengt forbudt at fodre grisen med køkkenaffald, da det medfører en stor risiko for at sprede smitte med alvorlige husdyrsygdomme som mund- og klovesyge eller svinepest. Det er sygdomme, der vil betyde øjeblikkelig lukning af den samlede danske svineeksport med et milliardtab til følge i tilfælde af blot én enkelt syg gris.

Link
Læs guiden ”Hold af kælegrise” 

Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834.