Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

EU skærper vurderingen af, hvor meget dioxin du kan tåle

Giftstoffet dioxin, som blandt andet findes i fisk og kød, er farligere end hidtil vurderet. Det fastslår EFSA, EU's Fødevaresikkerhedseksperter.

Nyhed, Publiceret: 20. november 2018
Ændret 23. november 2018

De europæiske forbrugere risikerer at få for meget af miljøgiften dioxin ind med de fødevarer de spiser. Det fastslår EFSA, EU's fødevaresikkerhedsautoritet, efter at nye beregninger har vist, at giften er farligere end hidtil vurderet. Også danske forbrugere risikerer at få mere dioxin end hvad godt er, vurderer DTU Fødevareinstituttet ud fra deres viden om den typiske danske kost.

Fødevarestyrelsen vil nu gå til EU-Kommissionen for at få belyst, om de nye tal fra EFSA betyder, at grænseværdierne for dioxin i fødevarer skal sættes ned. Samtidig vil Fødevarestyrelsen se på, om vurderingerne giver anledning til at supplere anbefalingerne til forbrugerne, så de selv kan være med til at reducere dioxinindtaget fra kosten.

'Vi hæfter os ved, at EFSA - i følge DTU - fastslår, at forbrugerne stadig kan spise blandt andet fisk, kød og mejeriprodukter, uanset de seneste udmeldinger fra EFSA', understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik D. Nielsen. Her og nu opfordrer han forbrugerne til at følge kostrådene, dvs. spise varieret, magert og med masser af grøntsager.
 
'Samtidig kan man begrænse indtaget af bl.a. torskelever og laks fra Østersøen, for på den måde at, sikre sig mod et stort indtag af dioxin', forklarer Henrik D. Nielsen. 

Allerede i dag anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende højst spiser én portion laks fra Østersøen om måneden, netop på grund af indholdet af dioxin. Vil man spise fisk med lavt dioxinindhold, anbefaler Fødevarestyrelsen,  at man spiser bl.a. rødspætte og opdrættet laks og ørred.

Dioxin stammer fra blandt andet fortidens industrielle udledninger og forekommer i både havene og jorden. Derfor findes giftstoffet i blandt andet fisk, kød og mejeriprodukter. De seneste 30 år er indholdet af dioxin i fødevarer og foder faldet blandt andet pga. en renere industriproduktion.

Dioxin i små mængder i fødevarer er uundgåeligt og er ikke i sig selv farligt for os at spise. Problemet med dioxin i fødevarer opstår, hvis mængden af dioxin bliver for høj. Hvis du over længere tid spiser en fødevare med et for højt dioxinindhold, kan det på længere sigt være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende

Sådan begrænser du dit indtag af dioxin.


Yderligere oplysninger på Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.