Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Danske bobler bliver beskyttet

Området omkring byen Dons ved Kolding er det eneste sted, man må producere Dons-vin.

Nyhed, Publiceret: 23. april 2018

​​Den danske by Dons lidt nord for Kolding er nu blevet en del af det meget fine selskab sammen med bl.a. Bordeaux, Champagne og Madeira. Ligesom de store og kendte vinregioner har Dons fået en såkaldt BOB-beskyttelse. Det betyder, at en vin kun må sælges som Dons-vin, hvis den er produceret af donske druer i området omkring Dons.

Den beskyttede Dons-vin er en mousserende vin. Alle mousserende vine som fremstilles i området efter produktspecifikationen må fremover bære betegnelsen DONS (BOB).

BOB er en forkortelse for beskyttede oprindelsesbetegnelser. Kendte eksempler på andre BOB'er er f. eks Parmaskinke (Prosciutto di Parma) og Champagne. Det er Skærsøgaard Vin i Dons, som har søgt om BOB-beskyttelsen. Fødevarestyrelsen har kørt sagen igennem i EU.

Det er første gang en dansk mad eller drikke får BOB-beskyttelsen.

Der er to beskyttede betegnelser. Beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) og beskyttet geografisk betegnelse (BGB). Fælles for de to typer er, at produktet bag det registrerede navn skal have særlige karakteristika, der kan henføres det pågældende område. Denne tilknytning til området er væsentlig stærkere for en BOB end for en BGB. For en BOB gælder, at alle trin i produktionen skal ske inden for området.

Syv andre danske fødevarer og fire vine er BGB-beskyttede. De danske BGB-beskyttede navne dækker over ostene Danbo, Esrom og Danablu, samt Lammefjordsgulerødder, Vadehavslam, Vadehavsstude og Lammefjordskartofler. De 4 BGB-vine er fra områderne Bornholm, Sjælland, Fyn og Jylland.​

Yderligere oplysninger, Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834.