Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Hobbyhøns får et friere liv under fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen lemper forsøgsvis reglerne for mindre hønsegårde. Rammer fugleinfluenzaen Danmark, behøver små hønsehold ikke længere være under tag.

Nyhed, Publiceret: 20. december 2017
Ændret 20. december 2017

Er din hønsegård på 40 kvadratmeter eller mindre, skal du ikke længere have tag over arealet, hvis fugleinfluenzaen lander i Danmark. Sådan lyder det fra Fødevarestyrelsen, der forsøgsvis lemper reglerne for de mindre hønsegårde. De nye regler vil give dyrevelfærden for især de mange hobbyhøns et løft.

For større fjerkræbesætninger vil der gælde særlige regler for indhegning og overdækning under en fugleinfluenzaepidemi. Men uanset om der er fugleinfluenza i Danmark eller ej, skal vand og foder altid være under tag.

Dermed undgår du, at tagselvbordet til dine høns tiltrækker vilde fugle. Typisk er det netop trækfugle, der har smitten med sig, når de bruger Danmark til en mellemlanding på vej syd eller nordover.

For at mindske risikoen for smitte, fastholder Fødevarestyrelsen også reglerne om, at alle hønsegårde skal være indhegnede, hvis fugleinfluenzaen slår sig ned i landet.

Gode råd til hobbyavleren
Hobbyavlere kan selv gøre en del for at undgå, at deres høns bliver syge og siden dør på grund af fugleinfluenza:

- Sørg for, at du har skiftesko, du kan bruge i hønsegården, så du ikke slæber smitte med ind til dine dyr.

- Husk, at et fast tag, en presenning eller eventuelt et fuglenet stadig kan være med til at mindske risikoen for dine høns, ænder eller gæs.


Fakta om fugleinfluenza

Fugleinfluenza er en alvorlig husdyrsygdom, som bekæmpes for at hindre smitte til tamfugle- og fjerkræ samt pattedyr som f.eks. grise. Visse typer af fugleinfluenza kan også smitte mennesker. Fugleinfluenza smitter fra syge fugle via sekreter fra luftvejene og igennem afføring.

Rammer fugleinfluenza blot en enkelt dansk fjerkræbesætning standser eksporten til udlandet på stedet. Det vil koste Danmark tabte eksportindtægter i millionklassen.

For større fjerkræbesætninger vil der gælde særlige regler for indhegning og overdækning under en fugleinfluenzaepidemi.

Læs hvad du skal gør under en fugleinfluenza-epidemi

Læs mere om fugleinfluenza.