Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Forgiftede æg fra udlandet næppe havnet i Danmark

Du kan trygt købe æg i danske butikker, lyder det fra Fødevarestyrelsen

Nyhed, Publiceret: 7. august 2017
Ændret 9. august 2017

Danske forbrugere behøver ikke styre uden om æg i danske butikker. Sådan lyder vurderingen fra Fødevarestyrelsen fortsat, efter at det i sidste uge kom frem, at henved 200 ægproducenter i blandt andet Belgien og Nederlandene ulovligt havde anvendt det sundhedsskadelige insektmiddel Fipronil i kampen mod skadedyr hos deres æglæggende høns.

For det første er det stort set kun danske æg, der sælges i danske butikker. For det andet er der, efter en uges efterforskning i de to medlemslande samt oplysninger fra EU-kommissionen, ikke solgt æg fra de berørte besætninger til Danmark.

Alle Nederlandske og Belgiske besætninger som har anvendt Fipronil er nu – ifølge myndighederne i de berørte lande – lukkede. De kan først sælge fødevarer, når prøver ikke længere viser spor af det ulovlige stof. Danske ægproducenter har, ifølge det oplyste, heller ikke købt det ulovlige insektmiddel.

Hvis myndighederne finder et for højt indhold af Fipronil i æg, kyllingekød eller fødevarer,  hvori æg eller kyllingekød indgår som ingredienser, skal fødevarerne trækkes tilbage fra butikker og restauranter mv. 

Det kan lade sig gøre, fordi der i hele EU er krav om sporbarhed på fødevarer, så man kan se, hvor de kommer fra og til hvilke virksomheder fødevarerne er solgt.


Fortsat efterforskning af fipronil-sagen

Fipronil er ikke lovligt at bruge i fjerkræbesætninger i EU, da de ophober sig i æggene og selv ved mindre doser kan være akut sundhedsskadelige. Symptomerne på forgiftning kan være kvalme, mavesmerter, svimmelhed, opkast og epileptiske anfald. Længere tids påvirkning kan give lever- og nyreskader.

Sagen efterforskes stadig og Fødevarestyrelsen følger situationen nøje, blandt andet via EU's fælles efterretningssystem for farlige og sundhedsskadelige fødevarer. 

Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.