Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sommerfuglelarver bliver standset i tolden

Udenlandske virksomheder forsøger at eksportere sommerfuglelarver til Danmark uden papir på, at dyrene er sunde og raske.

Nyhed, Publiceret: 25. juni 2020
Ændret 25. juni 2020

Fødevarestyrelsen oplever for tiden masser af skuffede danske børnefamilier og andre sommerfugleentusiaster, der ikke modtager de sommerfuglelarver, de har købt via danske forhandlere. Det skyldes, at sommerfuglelarverne sendes fra en udenlandsk leverandør til Danmark, uden de nødvendige importpapirer, og derfor konfiskeres af myndighederne på postcentraler landet over.  

Uden orden i de lovpligtige certifikater kan man ikke få udleveret sin forsendelse. Og det frustrerer mange. Således har Fødevarestyrelsens callcenter de seneste uger haft mere end 200 henvendelser fra uforstående borgere, der ikke kan få deres 'Gør-det-selv-sommerfuglesæt' hjem til privaten.

'Hvis man som privatperson ønsker at importere sommerfuglelarver for at nærstudere processen fra larve til flyvefærdig sommerfugl, så skal man sikre sig, at den udenlandske virksomhed man bestiller larverne hos, lader larverne ledsage af et godkendt veterinærcertifikat under transporten', forklarer dyrlæge og sektionsleder, Tim Petersen fra Fødevarestyrelsen.

Grunden til at larverne skal ledsages af et certifikat, er bl.a., at Fødevarestyrelsen skal kunne sikre sig, at afsenderlandets veterinære myndighed har sagt god for, at dyrene er fri for uønskede dyresygdomme. Samme krav gælder uanset, hvilke levende dyr man ønsker at importere.  

'Der er endnu ingen udenlandsk eksportvirksomhed, der har fået deres nationale veterinærmyndighed til at udarbejde det obligatoriske certifikat for sommerfuglelarver, og sendt det til godkendelse hos Fødevarestyrelsen. Derfor kan grænsebommen ikke gå op for de små larver', fortæller Tim Petersen.

Køber man dyr, som sendes til Danmark fra udlandet, skal man desuden være registreret som importør hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man sætter sig grundigt ind i reglerne, og får helt styr på papirarbejdet, inden man indfører dyr fra enten et andet EU-land eller et land uden for EU.

Læs mere om reglerne for indførsel af levende dyr