Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Klima skal skrives ind i kostrådene

Fødevarestyrelsens officielle kostråd får i fremtiden også en klimavinkel, så det bliver nemmere for danskerne både at spise sundt og klimavenligt. En rapport, som Fødevarestyrelsen netop har modtaget fra DTU, skal danne det videnskabelige grundlag for grønne og mere klimavenlige kostråd. De reviderede kostråd skal ligge klar til januar 2021.

Nyhed, Publiceret: 26. februar 2020

Der skal færre røde bøffer og flere bælgfrugter på tallerkenen, når forbrugernes madvaner de kommende år skal flyttes i en mere klimavenlig retning. Det fremgår af en rapport, som DTU Fødevareinstituttet netop har afleveret til Fødevarestyrelsen. Rapporten kommer med videnskabeligt baserede anbefalinger til, hvordan en bæredygtig kost kan se ud i fremtiden. En kost, der samtidig med, at den tager hensyn til klimaet, ikke går på kompromis med sundheden.

Hvis omstillingen mod mere klimavenlige og sunde madvaner skal lykkes, forudsætter det, at forbrugerne også bliver bedre til at købe årstidens grøntsager. Samtidig skal forbrugerne skrue ned for deres madspild og ikke spise for meget, understreger forskerne bag rapporten.

'Det næste år skal vi bruge rapporten fra DTU Fødevareinstituttet til at udvikle Fødevarestyrelsens officielle kostråd i en klimavenlig retning. Det skal ske på en måde, som tager hensyn til både de nordiske kostvaner og det videnskaben ved om, hvilke vitaminer og mineraler en sund og varieret kost, gerne skal byde på', lyder det fra Fødevarestyrelsens projektleder på arbejdet med klimakostrådene, Trine Grønlund.

Hun understreger, at der på ingen måde bliver tale om en revolution, men snarere en evolution af kostrådene. Sådan som det i øvrigt er sket løbende i alle de år Danmark har haft officielle kostråd.

'Vi justerer løbende kostrådene i takt med at vi får ny viden, og som situationen er nu, er det oplagt at arbejde både med sundhed og klima. I den forbindelse er det vores privilegie at stå i spidsen for at udvikle klimakostråd, bl.a. sammen med DTU Fødevareinstituttet, kampagnespecialister og ikke mindst forbrugerne', understreger Trine Grønlund.

Forbrugerne behøver dog ikke vente lang tid, før de kan begynde at tage hensyn til klimaet gennem mad- og måltidsvanerne. Til foråret kan de møde kampagnen 'Madglade klimatips' . Fødevarestyrelsen forventer at de nye kostråd bliver lanceret i januar 2021.


Læs mere:


DTU Fødevareinstituttets rapport: På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost

Fødevarestyrelsens nuværende officielle kostråd

Pressemeddelelse fra fødevareministeren og klima- og energiministeren: Nye kostråd og madtips sætter klima på menuen

Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon: 22 84 48 34.