Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Ejere og ansatte i minkfarme skal nu bruge værnemidler

Fra mandag skal alle, der kommer i minkbesætninger, bruge værnemidler for at beskytte mod smitte med COVID-19. Samtidig indleder Fødevarestyrelsen en overvågning af alle landets minkbesætninger for COVID-19.

Nyhed, Publiceret: 19. juli 2020
Ændret 23. juli 2020

​Mink kan blive smittet med COVID-19. Det viser udbrud i både Danmark og Holland. Derfor bliver der nu stillet skrappe krav til minkfarmene for at beskytte både mennesker og dyr mod COVID-19. Kravene er formuleret i en ny bekendtgørelse, der træder i kraft mandag den 20. juli. Hermed får minkejerne pligt til at udarbejde en detaljeret plan for smittebeskyttelse. Planen skal bl.a. indeholde procedurer for hygiejne og brug af værnemidler, samt håndtering af arbejdstøj og udstyr, der har været i besætningen.

Bekendtgørelsen betyder også, at besætninger, der bliver smittet med COVID-19, ikke længere skal aflives. Fremover vil smittede besætninger blive sat i isolation og underlagt restriktioner, som begrænser adgangen ind og ud af besætningerne til et absolut minimum. Det bliver et krav, at alle der kommer i en smittet besætning, skal bruge masker og anden beskyttelse, som sikrer mod smitte. I minkbesætninger, hvor der konstateres smitte, vil Fødevarestyrelsen inspicere minkfarmens indhegning for at minimere risikoen for, at mink kan slippe ud, og minkejeren vil løbende skulle optælle sine mink for at dokumentere, at ingen er løbet væk.

De nye krav til smittebeskyttelse bliver ledsaget af et overvågningsprogram, som skal give viden om forekomsten af COVID-19 i alle minkbesætninger. De kommende uger skal alle minkbesætninger indsende prøver fra mink til test for COVID-19. Testresultaterne vil blive evalueret, når alle minkbesætninger har været testet to gange, hvorefter fødevareminister Mogens Jensen vil vurdere, om overvågningen skal fortsætte.

En screening af 10 procent af minkbesætningerne i slutningen af juni viste ingen fund af COVID-19. Der er indtil videre fundet COVID-19 i tre nordjyske minkbesætninger. Ud fra et forsigtighedsprincip er de, på beslutning fra regeringen, blevet aflivet.

Download bekendtgørelse om COVID-19 hos pelsdyr som PDF via dette LINK

Se pressemeddelelse om strategi for overvågning af minkfarme for COVID-19 udsendt 7. juli HER 


Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.