Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Undgå at tage svinepest med hjem fra jagtrejsen

Skyder du et vildsvin i udlandet, som er smittet med afrikansk svinepest, kan sygdommen overleve i kødet eller sætte sig på dit tøj, fodtøj, udstyr og hænder. Derfor er det vigtigt, at du tager nogle forholdsregler. Så er du med til at beskytte Danmark mod svinepest.

Nyhed, Publiceret: 25. september 2019
Ændret 25. september 2019

Danske jagtturister kan komme til at tage afrikansk svinepest eller andre farlige husdyrssygdomme med hjem til Danmark, hvis de ikke passer på.

Skyder du et vildsvin, som er smittet med afrikansk svinepest, kan sygdommen sagtens overleve i kødet og på den måde komme med hjem til Danmark. Derfor er der regler for, om du må tage kød og jagttrofæer med hjem, alt efter hvor jagten har fundet sted.


Test for virus skal standse smittespredning
Alle nedlagte vildsvin, fra områder i EU hvor der er afrikansk svinepest, skal testes for virus, før kødet frigives til jægeren. Har jagten fundet sted uden for EU, må du ikke tage kødet med hjem - hverken fra jagten eller fra et supermarked.

"Afrikansk svinepest kan sprede sig hurtigt, og er både smertefuld og dødelig for svin. Samtidig vil det få store konsekvenser for den danske eksport, hvis bare ét enkelt svin eller vildsvin i Danmark bliver smittet. Der er en risiko for at man kan tage smitte med hjem fra områder, hvor sygdommen endnu ikke er opdaget. Derfor opfordrer vi ud fra et forsigtighedsprincip til, at man ikke tager vildsvinekød med hjem til Danmark," siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen Signe Balslev.

Ud over smitte via inficeret kød, kan selv små mængder inficeret blod eller afføring fra vildsvin, på en jægers støvler, være nok til at smitte danske svin. Virus kan sætte sig på alt fra tøj, fodtøj, udstyr og hænder.

Fem gode råd fra Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen har lavet 5 råd til dig, som skal på jagtrejse, så du indgår at tage afrikansk svinepest eller en anden farlig husdyrsygdom med hjem til Danmark:

  1. Vask alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler, inden du tager hjem til Danmark.
  2. Desinficer redskaber og andet, der har været anvendt til jagt, inden det kommer med i danske husdyrsbesætninger eller på jagt i Danmark.
  3. Hunde brugt til jagt må ikke komme i kontakt med danske grise eller vildsvin.
  4. Undlad enhver kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter du er kommet til Danmark.
  5. Vær opmærksom på reglerne for at tage kød eller jagttrofæer med hjem fra områder med særlige restriktioner.

Læs mere om Afrikansk Svinepest under "særligt til jægere". Her finder du også et kort over hvilke områder, afrikansk svinepest har spredt sig til.

 

Yderligere oplysninger:

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon: 22 84 48 34,