Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Kontrolkampagner skal hindre spredning af roskildesyge og afrikansk svinepest

Når restaurantgæster bliver ramt af roskildesyge, og når snavsede svinetransporter kører ind over den danske grænse, er det fordi reglerne ikke bliver fulgt. Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2020 stiller skarpt på problemerne.

Nyhed, Publiceret: 19. december 2019

Fødevarestyrelsen ved, hvor det kniber for virksomhederne med at overholde reglerne. F.eks. overser nogle restauratører smittekilder, som giver risiko for roskildesyge. På samme måde viste stikprøvekontroller af svinetransporter sidste år, at over 40 % af lastbilerne skulle gennem en ekstra rengøring for at fjerne eventuelle kilder til afrikansk svinepest. Derfor sætter Fødevarestyrelsen i 2020 ind med mere end 17 målrettede kontrolkampagner.

- Vi ved at kontrol, vejledning og dialog har en længerevarende effekt på de virksomheder, som måske har lidt svært ved at forstå og efterleve reglerne, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Vibeke Højbjerg, i forbindelse med offentliggørelsen af kontrolkampagnerne for 2020.

I landbruget vil kampagnekontrollerne bl.a. handle om landmændenes håndtering af syge kalve og malkekøer, fårs dyrevelfærd og indhegning af minkfarme. På fødevareområdet bliver der bl.a. ekstra kontroller af virksomhedernes rengøring, så produktionen sker med minimal risiko for spredning af listeria. Fødevarestyrelsen ser i det kommende år også nærmere på kosttilskud, tilsætningsstoffer, mærkning og markedsføring.

- De målrettede kontroller er med til at sikre, at landbruget og virksomhederne bliver mere opmærksomme på at overholde kravene til dyrenes velfærd, og at landets fødevarevirksomheder leverer sikre produkter til forbrugerne, siger Vibeke Højbjerg, Fødevarestyrelsen.

De første kontrolkampagner bliver skudt i gang ved årets start, mens nogen fortsætter ind i 2021. Kampagnerne er et supplement til Fødevarestyrelsens ordinære kontroller i virksomheder og besætninger.

Se alle Fødevarestyrelsens 2020 kampagner her: Kontrolkampagnerne 2020

Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.