Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

To farlige sprøjtemidler bliver nu forbudt i EU

Efter stort pres fra Danmark er det lykkedes at få vedtaget et EU-forbud mod brug af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der er mistænkt for at skade arveanlæggene og hjernens udvikling hos børn og fostre (Pressemeddelelse udsendt af Miljø- og Fødevareministeriet).

Nyhed, Publiceret: 6. december 2019
Ændret 9. december 2019

​Sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der ikke er godkendt til brug i Danmark, er nu blevet forbudt at anvende i resten af EU. Danmark har presset EU-Kommissionen og har fået fremrykket beslutningsprocessen med cirka halvandet år i forhold til normal procedure i denne type sager.

- Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, hverken i Danmark eller i resten af EU. Derfor bakkede vi fra dansk side fuldt op om Kommissionens forslag, og det er dejligt at de har lyttet til vores kommentarer og sat en meget kort afviklingsfrist for stofferne, siger fødevareminister Mogens Jensen.

EU-forbuddet mod brug af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl betyder ikke, at der ikke kan være rester af stoffet i fødevarer importeret fra lande uden for EU. Derfor bliver næste trin at få Kommissionen til hurtigt at træffe beslutning om forbud mod indhold i fødevarer, der importeres fra andre steder i verden, hvor det er tilladt at bruge stofferne.

- Vi er ikke i mål endnu. Vi arbejder videre for at få et EU-forbud mod indhold i fødevarer, så vi sikrer den bedste beskyttelse af forbrugerne. Indtil EU-forbuddet er implementeret, vil Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrol fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko, så vi sikrer beskyttelsen af de danske forbrugere, siger Mogens Jensen.

Det forventes, at Kommissionen fremsætter et forslag om forbud mod indhold af stofferne i fødevarer til afstemning i løbet af første kvartal af 2020.


Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Jacob Haaning Andersen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 21 19 27 50, e-mail: jahaa@mfvm.dk