Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Fødevarestyrelsen vurderer fund af pesticidet chlorpyrifos for sundhedsskadelige virkninger

Nye risikovurderinger af pesticiderne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl viser, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes. Indtil et forbud er på plads, får Fødevarestyrelsen vurderet alle analyseresultater af  pesticiderne, så fødevarer med sundhedsskadeligt indhold kan trækkes tilbage fra markedet.

Nyhed, Publiceret: 19. august 2019

Fødevarestyrelsen foretager løbende kontrolanalyser på importeret frugt og grønt. Ind imellem finder kontrollanterne fx appelsiner med rester af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl. Stofferne er forbudt at bruge i Danmark, men det er stadig at finde på EU's liste over tilladte midler til at bekæmpe insekter og bliver brugt i andre lande i og uden for EU.

Et forbud mod stofferne er på vej, fordi en ny risikovurdering af de to stoffer konkluderer, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes. 

I første omgang søges et hurtigt forbud i hele EU, men hvis dette går for langsomt, vil vi i Danmark indføre et nationalt forbud mod rester i fødevarer. Indtil forbuddet er på plads, vil Fødevarestyrelsen sende alle prøver med fund af chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methyl til vurdering hos DTU Fødevareinstituttet. 

På baggrund af prøverne vil DTU Fødevareinstituttet vurdere, om fødevarerne kan være sundhedsskadelige. Er de sundhedsskadelige, vil Fødevarestyrelsen påbyde virksomheden at trække dem tilbage fra markedet.

Hvad kan du gøre som forbruger?

De fleste fund af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl bliver gjort i citrusfrugter, og her sidder hovedparten i skrællen. Hvis du skal bruge citron- eller appelsinskrællen, kan du begrænse indtaget ved at vælge økologisk. Det er også en god idé at vaske hænder, når du har fjernet skrællen.  

Pesticiderne må ikke bruges i Danmark, så du kan undgå indtag af pesticiderne fra fødevarer ved at spise danske eller økologiske afgrøder. 

Yderligere oplysninger, Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.