Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Fødevareministeren er klar til at forbyde fluorstoffer

Fødevareminister Mogens Jensen vil have skadelige fluorstoffer i madindpakning forbudt.

Nyhed, Publiceret: 2. september 2019
Pap og papir til fødevarer kan være overfladebehandlet med de såkaldte fluorstoffer for at give overfladen en fedt- og vandafvisende effekt. Det er særligt emballage til burgere og andet fastfood, mad-, bage- og kagepapir, der på grund af kontakt til fede og våde fødevarer har brug for denne effekt. Heldigvis kan papir også gøres fedt- og vandafvisende uden brug af fluorstoffer.

Problemet med fluorstofferne er, at de er meget svære at nedbryde i miljøet, og nogle af dem ophobes i mennesker og dyr. Derudover mistænkes mange af dem for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret.

Fødevarestyrelsen har længe frarådet anvendelsen af fluorstoffer i pap og papir til fødevarer, og dele af detailhandlen har frivilligt udfaset stofferne, men analyser viser, at der stadig kan være indhold af disse stoffer i produkterne. 

"Jeg vil ikke acceptere en risiko for, at de skadelige fluorstoffer vandrer fra indpakningen og over i vores mad. Disse stoffer udgør så stort et sundhedsmæssigt problem, at vi ikke længere kan vente på EU" siger fødevareminister Mogens Jensen.

Forbuddet sendes i høring i dag og skal gælde, indtil der kommer EU-regulering af stofferne. 

Hvad bliver forbudt?

Forbuddet omfatter anvendelsen af alle organiske fluorerede forbindelser i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir. Det vil fortsat være muligt at anvende genbrugspap og -papir til fødevarer, men hvis der er et indhold af fluorstoffer i materialet, så skal det adskilles fra maden med en barriere, der sikrer, at der ikke vandrer fluorstoffer over i maden.

Forbuddet er sat i ekstern høring på høringsportalen. Fødevarestyrelsen forventer, at forbuddet vil træde i kraft til juli 2020.

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet: Ming Ou Lü, tlf. +45 20 77 04 59, e-mail: minol@mfvm.dk