Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Dansk svineproduktion rammer antibiotikamål for 2015

Den politiske målsætning for hvor meget antibiotika danske svineavlere maksimalt måtte bruge til deres dyr i 2015 blev nået. Det dokumenterer en netop offentliggjort opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

Nyhed, Publiceret: 8. marts 2016

Fødevarestyrelsens årsopgørelse af antibiotikaforbruget i dansk landbrug 2015 viser, at forbruget til svin faldt med godt fem procent fra 2014 til 2015. Samtidig blev anvendelsen af de bredspektrede tetracykliner reduceret med 11 procent. Dermed dykkede det totale antibiotikaforbrug i dansk husdyrproduktion med godt fire procent fra 2014 til 2015. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har noteret sig udviklingen.

- Vores ambitiøse målsætning for antibiotikaforbruget til svin er nået for 2015. Dansk landbrug har gennem flere år dokumenteret, at det er muligt at drive intensiv husdyrproduktion med et antibiotikaforbrug mange lande med rette misunder os. Men jeg er også opmærksom på, at det fremadrettet vil kræve en stor indsats og et vedvarende fokus fra både landbrug og myndigheder, for at nå målet om en 15 procent reduktion til 2018, siger ministeren.

Hos kvæg, som historisk set har et lavt antibiotikaforbrug, dokumenterer opgørelsen en svag stigning i forbruget på godt en halv procent fra 2014 til 2015. 

Målet om en 15 procents reduktion i antibiotikaforbruget til svin i perioden 2015 til 2018 blev i april 2015 indført med MRSA-handlingsplanen. Handlingsplanen introducerede en række supplerende initiativer til at reducere antibiotikaforbruget herunder et særligt fokus på gradvis udfasning af den hyppigt brugte antibiotikatype tetracyklin, som antages at spille en rolle i forekomsten af MRSA.

Se handlingsplan til bekæmpelse af husdyr-MRSA

Se opgørelser over antibiotikaforbruget i 2015 på Fødevarestyrelsens hjemmeside under ’Aktuelle antibiotikaopgørelser’.

Kontakt: Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834