Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Myndigheder sætter lup på nye antibiotikaresistente bakterier

Nye britisk-kinesiske forskningsresultater får danske sundheds- og fødevaremyndigheder til at lede efter et helt nyt gen, der gør bakterier immune overfor en vigtig type antibiotikum.

Nyhed, Publiceret: 3. december 2015
Ændret 3. december 2015

Allerede i sidste uge gik DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut i gang med at undersøge om et nyfundet gen, der gør bakterier antibiotikaresistente, også kan påvises i prøver fra dyr, patienter og fødevarer i Danmark. Det nye gen er foreløbigt fundet hos en enkelt dansk patient og i fem kødprøver, indtil videre udelukkende i kød fra udlandet.
 
Undersøgelsen blev iværksat efter at kinesiske og britiske forskere i slutningen af november fik offentliggjort et videnskabeligt studie i The Lancet. Forskerne havde, efter at have analyseret både kinesiske dyr og fødevarer samt patienter på to kinesiske hospitaler, fundet et gen, mcr-1, der gør coli-bakterier resistente over for antibiotika af typen colistin.

Colistin anvendes kun til mennesker, når alle andre typer af antibiotika ikke virker. Colistrin anvendes også til husdyr i hele verden, men kun i beskedent omfang i Danmark.

Fundet af genet viser, at resistens kan spredes mellem forskellige bakterier og mellem mennesker og dyr. Den nye resistenstype kan med tiden gøre det svært at slå eksempelvis lungebetændelse ned med antibiotika.


I løbet af de næste uger vil Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet undersøge endnu flere prøver for at kortlægge forekomsten af genet i Danmark. Når resultaterne foreligger, vil sundhedsmyndighederne og fødevaremyndighederne i samarbejde tage stilling til håndtering af den nye resistenstype.


Fakta om antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens er et stigende problem i hele verden og knyttet til det stigende forbrug af netop antibiotika. I Danmark har landbruget et relativt lavt forbrug af antibiotika sammenlignet med mange andre EU-lande.

Overalt i verden forskes der i resistens, og med de genetiske metoder, der er tilgængelige i dag, er der helt nye muligheder for at se genetiske sammenhænge, man ikke tidligere har kunnet afdække.

Resistente bakterier respekterer ikke landegrænser og kan spredes ad mange veje. Kampen mod overdreven brug af antibiotika og udvikling af antibiotikaresistens kræver derfor en fælles indsats på tværs af både lande og sektorer.

Hvert eneste år dør over 25.000 europæere som følge af infektioner med bakterier, der har udviklet resistens mod antibiotika.


Hvad kan du gøre som forbruger
Man kan som forbruger selv bidrage til at reducere risikoen for at blive smittet med bakterier, herunder de resistente. Fødevarestyrelsen anbefaler:

  • Vask hænder grundigt – både før og mens du laver mad
  • Brug ikke samme skærebræt til kød og grønt
  • Varm mad helt igennem (til mindst 75 grader)

Læs mere på Fødevarestyrelsen.dk

Læs mere hos DTU Fødevareinstituttet

Løs mere hos Statens Serum Institut