Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevarestyrelsen stopper produktion på virksomhed efter fund af Listeria i rullepølse

delika Aalborg A/S må indtil videre ikke producere pålæg. Virksomheden skal trække rullepølser og flere andre pålægstyper tilbage fra markedet, fordi der kan være Listeria i.

Pressemeddelelse, Publiceret: 9. december 2016

​Fødevarestyrelsen har fundet Listeria i en okserullepølse, produceret hos fødevarevirksomheden delika i Aalborg.

Rullepølsen er et ud af flere forskellige produkter, som Fødevarestyrelsen 1. december tog Listeriaprøver fra. Det skete på baggrund af tidligere fund af Listeria i virksomhedens produktionsmiljø. På baggrund af fundene i produktionsmiljøet sammenholdt med, at der nu også er fundet Listeria i ét produkt, kan Fødevarestyrelsen ikke afvise, at der også kan være Listeria i andre af virksomhedens produkter. 

Fødevarestyrelsen har derfor stoppet produktionen på virksomheden og påbudt delika Aalborg at trække store dele af den seneste måneds produktion tilbage fra markedet. 

-  Vi har taget det drastiske skridt, fordi vi ikke kan udelukke, at virksomhedens produkter kan være farlige for forbrugerne. Vi har i løbet af i år fået indberetninger om fire listeriapatienter, hvoraf en har mistet livet. De fire patienter har været smittet med samme type Listeria, som er fundet i virksomheden ved flere af vores kontrolbesøg, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge. 

Listeria er svær at opdage
Listeria er en naturlig bakterie, der findes overalt i miljøet, og den er ekstremt dygtig til at gemme sig, så det er ikke unaturligt, at den kan findes i hjørner og afløb på fødevarevirksomheder. Når det sker, skal virksomheden tage en række forholdsregler for at bekæmpe den og sikre, at den ikke kan bevæge sig over i produkterne. Det har delika Aalborg A/S også gjort i dette tilfælde, men virksomhedens indsatser har altså vist sig ikke at virke. 

Tilbagetrækningen gælder samtlige spiseklare produkter, hvor Listeria har gode vilkår for at vokse, og som er pakket fra og med den 7. november og frem til 6. december. Man kan kende produkterne fra delika Aalborg A/S ved, at der står DK 5350 EF i det ovale identifikationsmærke på pakken.

Produkterne er både produceret til engrossalg og til detailsalg. Læs detaljerne her 

Fakta om listeria
Det er normalt kun svækkede og gravide, der er i risiko for at blive alvorligt syge med Listeria.
Læs mere om listeria på Fødevarestyrelsens hjemmeside 
Læs mere om, hvordan du undgår at blive syg med listeria her 

Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34