Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevarestyrelsen destruerer hundredtusindvis af æg

Et stort parti æg skal destrueres, efter der er konstateret fugleinfluenza i den tyske besætning, æggene kommer fra.

Pressemeddelelse, Publiceret: 13. november 2016

Et dansk rugeri ved Bække i Sønderjylland har modtaget flere end en kvart million æg fra en stor tysk hønsebesætning, hvor der er fundet fugleinfluenza af den alvorlige (højpatogene) type H5N8.

Derfor går Fødevarestyrelsen nu i gang med at destruere de mange æg, da det ikke kan udelukkes, at der kunne være fugleinfluenza inde i æggene. Der er heldigvis fortsat ikke fundet fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Danmark, og Fødevarestyrelsens handling er udelukkende for at forebygge risikoen for smittespredning via nyklækkede kyllinger.

-  Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre fugleinfluenzaen i at brede sig til danske fjerkræbesætninger. Men vi kan ikke holde skansen alene. Jeg vil på det kraftigste opfordre alle, der har høns eller andet fjerkræ – uanset hvor få - om at lukke dem inde, hvis muligt, eller i det mindste at sikre sig, at de ikke kan komme i kontakt med vilde fugle eller deres efterladenskaber, siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen. 

Fugleinfluenza H5N8 breder hastigt med vilde fugle i flere EU-lande, og den er nu fundet i vilde ænder og svaner flere steder i Danmark.  

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

-  Hvis sygdommen kommer ind bag murene i en dansk fjerkræbesætning, vil det koste tusinder af dyr livet, og samtidig risikerer vi, at eksporten af æg og fjerkræ lukker ned med et milliontab for landbruget til følge, siger Stig Mellergaard. 

Fakta om fugleinfluenza H5N8

  • Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom med andre stammer af fugleinfluenza hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza og på FN's fødevareagenturs hjemmeside
  • Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.
  • Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Fakta om smittebeskyttelse i fjerkræbesætninger
For at undgå kontakt med vilde fugle skal du som besætningsejer eller hobbyfjerkræejer sørge for at overholde reglerne for forebyggende beskyttelsesforanstaltninger mod fugleinfluenza

Du skal også:

  • Om muligt holde fjerkræ indendørs eller under tag.
  • Skifte støvler eller vaske dem grundigt, inden du går ind til dine fjerkræ.

Links
Læs mere om fugleinfluenza  

Se, hvordan du beskytter dine fugle og fjerkræ mod fugleinfluenza 

Læs almindelige spørgsmål/svar om fugleinfluenza

Hvis du finder døde fugle i naturen 

Branchens anbefalinger for smittebeskyttelse

Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34

Hvis du finder flere døde fugle på samme sted, beder Fødevarestyrelsen dig om i første omgang at lade dem ligge og hurtigst muligt tage kontakt til styrelsen ved at  udfylde formularen på hjemmesiden.