Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Voksarter - escolar og oliefisk (smørmakrel)

Nogle fisk har et naturligt indhold af voksarter. Disse fisk kan give diarré, hvis de ikke tilberedes korrekt.

​​​​Escolar (Lepidocybium flavobrunneum) og oliefisk/smørmakrel (Ruvettus pretiosus) har et naturligt indhold af voksarter. Disse fisk kan derfor give diarré. Det skyldes voksarterne (voksestre/ufordøjeligt fedt), og effekten kan sammenlignes med virkningen af amerikansk olie.

Escolar og olie​fisk/smørmakrel sælges undertiden fejlagtigt som "smørfisk". Smørfisk tilhører imidlertid en anden fiskefamilie, som ikke indeholder voksarter.
 

Steg eller kog escolar og oliefisk/smørmakrel 

Når man tilbereder escolar og oliefisk/smørmakrel, er det vigtigt at stege eller koge fisken omhyggeligt, så olieindholdet og dermed voksarterne smelter ud af fisken. Af samme grund bør kogevand og stegefedt ikke bruges til sovs eller anden madlavning.  
 

Undgå at spise retter med rå escolar og oliefisk 

Man bør ikke spise retter med rå escolar og oliefisk/smørmakrel, fordi de rå produkter indeholder ufordøjelige voksarter. Fx bør man ikke bruge disse fisk til sushi, og man bør heller ikke spise fiskene koldrøget, fordi temperaturen ved koldrø​gning ikke kommer højt nok op til, at voksarterne smelter fra.
 

Escolar og oliefisk/smørmakrel skal opbevares koldt
Det er vigtigt at opbevare fisken koldt. Escolar og oliefisk/smørmakrel (og andre fisk, som fx tun og makrel) har et højt indhold af aminosyren histidin. Hvis man opbevarer fisken ved for høj temperatur,​ kan histidinen omdannes til histamin, som kan give forgiftning.
 
Når man har købt fisken, skal den hurtigt transporteres hjem og lægges på køl. Man kan evt. transportere fisken hjem i en kølepose, hvis man er længere tid undervejs. 
 
Husk, at fersk fisk har kort holdbarhed, også selvom man opbevarer den i køleskab. 
 
Særlige regler for salg af escolar og oliefisk/smørmakrel
Der er særlige regler for forhandling af escolar og oliefisk/smørmakrel. Fiskene:
  • må kun sælges indpakket/emballeret.
  • skal mærkes med tilberedningsanvisning, hvor det fremgår, at fisken skal steges eller koges omhyggeligt, og at kogevand og stegefedt ikke må benyttes til sovs eller anden madlavning.
  • skal mærkes med oplysning om risikoen for diarré pga. ufordøjelige voksarter.
  • skal mærkes med det danske navn og det latinske navn.  
Hvis fisken er varmrøget, skal det fremgå af mærkningen, så forbrugeren ikke er i tvivl om, at fisken er spiseklar, og at voksarterne er smeltet fra.
 
Indpakningen kan godt være den indpakning, som en fiskehandler normalt bruger til at pakke fisk ind i ved salg. Fiskehandleren kan altså godt udstille varen uden indpakning, foretage indpakningen i salgsøjeblikket, og til sidst sætte en mærkat på med de krævede oplysninger.

Som forhandler af fisk kan du læse mere om regler for salg af escolar og oliefisk/smørmakrel, og om hvilke danske handelsnavne, der må anvendes her:

Fiskehandelsnavn​e på dansk og latin

Ikke tilladt at sælge koldrøget escolar og oliefisk/smørmakrel
Det er ikke tilladt at sælge koldrøget escolar og koldrøget smørmakrel/oliefisk. Ved koldrøgning kommer temperaturen ikke højt nok op til at smelte de voksarter i fisken, som kan give diarré. 
 
Hvad kan man gøre som forhandler af fiskene?
Når man forhandler eller serverer fisk for andre mennesker, skal man vide, hvilken fisk, man har med at gøre. Med fiskene følger allerede i engrosleddet oplysninger på emballagen om fiskenes danske handelsnavne og latinske navne, krav til tilberedning samt de særlige oplysninger, som er nævnt ovenfor. Det er med til at sikre, at fisken håndteres rigtigt i alle led af handelskæden.
 
Forskellen på "smørfisk", escolar og oliefisk
Navnene "smørfisk", "smørmakrel", "oliefisk", "escolar" og "butterfish" bruges ofte i flæng, men der er tale om to forskellige familier. Escolar og oliefisk/smørmakrel hører til samme familie, nemlig Gempylidae. Fisk fra familien Gempylidae har et naturligt højt indehold af voksarter (voksestre/ufordøjeligt fedt). Smørfisk (populært kaldet "Butterfish") hører til familien Stromateidae. Denne familie indeholder ikke voksarter.
 
Læs om mærkning af fisk her

Læs mere i Hygiejneforordningen for animalske fødevarer (Forordning nr. 853/2004), afsnit VIII, kap. V, "Sundhedsnormer for fiskevarer", i underafsnit E, "Toksiner, der er sundhedsskade-​lige for mennesker", samt i Hygiejnevejledningen, afsnit 71, "Tilberedning af fisk som escolar, oliefisk/smørmakrel og smørfisk".​

Hy​giejnevejledningen
 
Lovstof og regler
​​​ 

Ændret 22. august 2019