Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Vildledende mærkning af fødevarer

Fødevarer må ikke sælges med varebetegnelser, billeder, anprisninger, reklamer eller andet, der ikke stemmer overens med fødevarens indhold.

​​​Der er udstedt regler om forbud mod vildledend​​​e mærkning og markedsføring af fødevarer. Varen skal indeholde det, der står på varebetegnelsen, og restaurationer må ikke betegne en fødevare som hjemmelavet, hvis den ikke er det.

 

Fødevarer med særlige eg​​enskaber

Det er forbudt at give indtryk af, at en føde​​vare har særlige egenskaber, hvis alle typer af denne fødevarer har den samme egenskab.​

​​​Det er virksomhedens ansvar, at reglerne overholdes, og det er virksomheden, der skal dokumentere, at de fremsatte oplysninger og påstande er korrekte. 

 

Hvornår er der tale om vildledning?

Der bliver foretaget en samlet konkret vurdering af den enkelte fødevares mærkning og markedsføring.

 
Eksempler på vildledning
  • ​Hvis småkage​r sælges som ‘"smørba​​​gte", skal der som udgangspunkt være anvendt smør ved bagningen. På samme måde må man ikke kalde en kage for "kanelkage", hvis der ikke er kanel i.
  • Man må fx gerne sælge danskproduceret wienerbrød, italiensk salat og franske kartofler, da det er produkter, der er solgt i årevis, og som forbrugerne godt ved er danske produkter. Men hvis et produkt fx mærkes med et flag, skal produktet som udgangspunkt komme fra det pågældende land. Kød me​d tysk flag skal altså som udgangspunkt stamme fra Tyskland.
  • Som hovedregel vil det være vildledende at anprise et produkt som frisk, hvis det har en holdbarhed på flere uger.​​
  • "Gammeldags" må som udgangspunkt bruges, når der er anvendt en gammel opskrift eller fremstillingsmetode, som helt eller delvis er forladt i moderne produktion.

Varestandarder og mærkningsordninger
For en række varer er der en vare​​standard. Eksempelvis må varebetegnelserne "frugtsaft" og "chokolade" kun bruges om produkter med en bestemt sammensætning. Når der er tale om en varestandard, skal spørgsmål om anvendelse af varebetegnelsen afgøres efter de specifikke regler, der gælder på området. 

Herudover findes der også nogle særlige ​mærkningsordninger. Fx er der i økologireglerne en række særlige krav, som skal overholdes, når der mærkes med "økologisk", "øko", "bio" eller lignende.

Se mere om mærkning med økologi her​​​​ 

Eksempler på forskellige anprisninger
  • “Vaniljeis” eller “citronf​romage”, der ikke indeholder henholdsvis vanilje eller citron i en eller anden naturlig form, men alene får sm​​​ag fra kunstige aromaer, kan i stedet  for betegnelsen vaniljeis markedsføres som fx “is med vaniljesmag” eller i stedet for citronfromage markedsføres som fx ”fromage med citronsmag”.
  • Markedsføring af produkter med an​prisninger som “af fransk type” eller “efter engelsk opskrift” siger ikke nødvendigvis noget om, at produkterne kommer fra henholdsvis Frankrig eller England. Disse anprisninger betragtes ofte mere som en karakter ved produktet end en egentlig oprindelsesangivelse.
  • Det kræves sædvanligvis, at brød, der anprises som "frisk", sælges indenfor et døgn efter fremstillingstidspunktet.

Ved mistanke om vildledning
Hvis man som forbruger ha​r mistanke om, at mærkningen på eller mar​​kedsføringen af et produkt er vildledende, kan man henvende sig til Fødevarestyrelsen. 

Notater vedrørende vildledende mærkning

 
Lovstof og regler
Fødevareloven og Fødevareforordningen findes under Hygiejne​regler​​​ 
 

 

 

Information vedrørende mærkning af slagtemetoderInformation vedrørende mærkning af slagtemetoderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Information-vedroerende-maerkning-af-slagtemetoder.aspx02429aspx0htmlEmneside
Brug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarerBrug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forbrugerpanel_vurdering_vildledende_maerkning_foedevarer.aspx018621aspx0htmlEmneside
Glutenfri produkterGlutenfri produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Glutenfri-produkter.aspx02341aspx0htmlEmneside
Oprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områderOprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oprindelsesangivelse-for-foedevarer-fra-Israel-og-israelsk-besatte-omraader.aspx02533aspx0htmlEmneside
Laktosefri produkterLaktosefri produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Laktosefri-produkter.aspx02469aspx0htmlEmneside
Oplysning om allergenerOplysning om allergenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oplysning-om-allergener.aspx02532aspx0htmlEmneside
HestekødHestekødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hestekoed.aspx02359aspx0htmlEmneside
BlåbærBlåbærhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Blåbær.aspx02211aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Danske beskyttede produkterDanske beskyttede produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Beskyttede-produkter.aspx014802aspx0htmlEmneside
Beskyttede fødevarebetegnelserBeskyttede fødevarebetegnelserhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Beskyttede-fødevarebetegnelser.aspx017675aspx0htmlEmneside
NæringsdeklarationerNæringsdeklarationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Næringsdeklarationer.aspx013017aspx0htmlEmneside
Vejledning om økologiske fødevarerVejledning om økologiske fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Vejledning-om-økologiske-fødevarer.aspx017018aspx0htmlEmneside
Markedsføring af kosttilskudMarkedsføring af kosttilskudhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsføring-af-kostilskud.aspx012514aspx0htmlEmneside
Ø-mærketØ-mærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ø-mærket.aspx02526aspx0htmlEmneside
VarespecifikationerVarespecifikationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Varespecifikationer.aspx014676aspx0htmlEmneside
FødevarekvalitetFødevarekvalitethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fødevarekvalitet.aspx02309aspx0htmlEmneside
​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer​Mærkning af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning.aspx02484aspx0htmlEmneside
KvalitetsanprisningerKvalitetsanprisningerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kvalitetsanprisninger.aspx02463aspx0htmlEmneside
Kontrol med beskyttede betegnelserKontrol med beskyttede betegnelserhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-med-beskyttede-betegnelser.aspx02456aspx0htmlEmneside
Ernærings- og sundhedsanprisningerErnærings- og sundhedsanprisningerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger.aspx012977aspx0htmlEmneside
Fødevarer markedsført til sportsfolk Fødevarer markedsført til sportsfolk https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sportsprodukter.aspx02623aspx0htmlEmneside
EU’s økologilogoEU’s økologilogohttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/EU_okologilogo.aspx013395aspx0htmlEmneside
Mærkning af genmodificerede fødevarerMærkning af genmodificerede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-om-GMO-i-fødevarer.aspx02489aspx0htmlEmneside
Mærkning med økologiMærkning med økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-med-økologi.aspx013186aspx0htmlEmneside
Handelsnormer og varestandarderHandelsnormer og varestandarderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Handelsnormer-og-varestandarder.aspx014675aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018