Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Valg af lægemidler til dyr

Produktionsdyr, der bliver syge, skal naturligvis så vidt muligt behandles med et egnet og effektivt lægemiddel, men det skal samtidig sikres, at forbrugerne ikke udsættes for en sundhedsrisiko ved indtagelse af animalske fødevarer.

Veterinære lægemidler anvendes til behandling af sygdomme hos alle dyrearter, herunder produktionsdyr. Ved produktionsdyr forstås dyr, hvis kød eller produkter, fx mælk og æg, anvendes til fødevarer. 

Produktionsdyr, der bliver syge, skal naturligvis​ så vidt muligt behandles med et egnet og effektivt lægemiddel, men det skal samtidig sikres, at forbrugerne ikke udsættes for en sundhedsrisiko ved indtagelse af animalske fødevarer.

Hvem må behandle dyrene
Behandling af dyr med receptpligtige lægemidler skal som udgangspunkt foretages af en dyrlæge, idet dyrlægen skal stille en diagnose for det syge dyr og på den baggrund vælge det rette lægemiddel. Indgivelse uden dyrlægeordination indebærer – foruden risiko for fejlbehandling, unødigt/forkert medicinforbrug m.v. – risiko for levering af fødevarer med indhold af restkoncentrationer.
Sundhedsrådgivningsaftaler - Hvilke lægemidler må anvendes
Som udgangspunkt må dyr kun behandles med lægemidler, der er godkendt til den bestemte dyre​art, man vil behandle. Lægemidler, der anvendes til dyr, skal være godkendt af Lægemiddelstyrelsen til salg i Danmark eller godkendt til salg i EU. Det gælder for lægemidler til alle dyrearter, både kæledyr og produktionsdyr. 
Dyrlægen kan gøre en undtagelse, når det foregår under dyrlægens direkte personlige ansvar, især for at undgå uacceptable lidelser hos et dyr, der lider af en sygdom, hvor der ikke findes et godkendt lægemiddel til behandling. Det kan fx være ved at give et lægemiddel godkendt til en anden dyreart eller til samme dyreart for en anden sygdom.
Bestemmelserne, der giver dyrlægen denne ret, findes i den såkaldte "kaskaderegel".
 
Grænseværdier for lægemiddelrester

 
Ændret 16. maj 2018