Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Trykfarve

Trykfarver kan migrere ind i fødevarer.

Trykfarver indeholder en lang række stoffer, herunder fx farvestoffer, opløsnings- og bindemidler. Et krav ved almindelig anvendelse af trykfarver vil være, at synlig afsmitning er uønsket.
 
Trykfarver bruges til trykning, fx flexografi, gravure og offset. Trykfarver kan deles op i farver, som anvendes på materialer, der er i direkte kontakt med fødevaren (fx på ispinde),​ og trykfarve på ydersiden af fx emballage. Derudover kan trykfarver migrere ind i fødevarer ved indirekte afsmitning under produktionsprocessen, hvor ydersiden af en emballage, fx en folie, er i kontakt med indersiden, når materialet rulles op efter trykningen.

I de seneste år har der været særlige problemer med afsmitning af de såkaldte fotoinitiatorer, bl.a.  4-methylbenzophenon. I den forbindelse fremsatte EU‘s stående komité for fødevarer i 2009 en henstilling til medlemslandene.
 
Læs henstillingen til medlemslandene

Afsmitning af trykfarver skal vurderes i de konkrete tilfælde i henhold til bestemmelserne i Forordning nr. 1935/2004, artikel 3.

I Forordning nr. 2023/2006 om god fremstillingspraksis er der særlige bestemmelser vedr. trykfarver.
 
 
Farver, der anvendes til sundhedsmærkning af kød og dekoration af æg, betragtes som tilsætningsstoffer og er omfattet af Tilsætningsstofbekendtgørelsen.
 
Lovstof og regler
 
Ændret 31. oktober 2018