Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Toksiske stoffer i spisesvampe

Råd om giftstoffer i svampe.

​​Effekter/Symptomer:

Akutte forgiftninger er mave/tarm-forgiftninger og alvorlige allergiske reaktioner. Der er desuden mistanke om, at der kan forekomme langtidseffekter.

Risikogruppe:

Alle, der selv samler svampe i skovene.
 

Råd og sundhedsmæssig vurdering:

 

Tjekliste over spisesvampe

I nordisk regi er der udarbejdet tjeklister (se under "Læs mere" nedenfor) til brug i kontrollen af svampe, der markedsføres som spisesvampe. Formålet er at give værktøjer til brug i virksomhedernes egenkontrol ved handel med og produktion af spisesvampe og sikre, at markedet tilbyder forbrugerne spisesvampe, der er identificeret og sikre at spise.

Vejledningen består af 2 dele:

  • Vol. I: Spisesvampe til kommerciel br​ug, nordisk spørg​eskema til brug i kontrollen, herunder vejledende lister om spisesvampe (egnet og ikke-egnet til kommerciel brug). Denne tjekliste findes på dansk, islandsk, norsk, svensk og engelsk.
  • Vol. II: Baggrundsinformation: Del 1 giver generel information, og i del 2 findes risikovurderinger af mere end 100 svampearter.

Alle svampene på listerne er vurderet med hensyn til fødevaresikkerhedsmæssige aspekter og med specielt fokus på mulig​t indhold af naturlige toksiner.

 
Læs mere

 

Publication on poisonous mushrooms (English)


Ændret 13. oktober 2021