Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Tilsætninger til fødevarer

Udover de teknologiske tilsætningsstoffer (E-numre) tilsættes andre stoffer til fødevarer for at opfylde en bestemt funktion.

​Tilsætninger til fødevarer og teknologiske tilsætningsstoffer  (E-numre) er to forskellige ting. Tilsætninger til fødevarer er: 

  • Aromaer – stoffer, der tilsættes fødevarer for at forbedre eller ændre fødevarernes smag eller duft.
    Læs mere om aromaer
  • Enzymer – stoffer, der kan øge en procesaktivitet og/eller påvirke produktets egenskaber.
    Læs mere om enzymer

  • Tekniske hjælpestoffer – stoffer, der tilsættes i processen under produktionen af fødevaren – fx et skumdæmpningsmiddel under vaskeprocessen, når kartoffelbåde vaskes inden videre processering. 
    Læs mere om tekniske hjælpestoffer


Enzymer, der ikke betragtes som teknologiske tilsætningsstoffer,  har ikke et E-nummer og hører under kategorien "tekniske hjælpestoffer".

Tekniske hjælpestoffer er defineret som stoffer, der uden i sig selv at være en fødevare eller en ingrediens, tilsættes for at opfylde et bestemt teknologisk behov under produktionen af en fødevare. Tekniske hjælpestoffer må altså ikke have en teknologisk funktion i den færdige fødevare, men blot en teknisk funktion under produktionen.

Læs mere om forbrugernes opfattelse af tilsætningsstoffer
Forskningsrapport fra Fødevareøkonomisk Institut (FOI):
"Danish consumers' perceptions of food additives and other technologies"
Lovstof og regler
Tilsætninger til fødevarer er reguleret i bekendtgørelse nr. 1247 af 30. oktober 2018 om tilsætninger mv. til fødevarer, se lovstofsiden om tilsætningsstoffer.
 
Ændret 24. september 2020