Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevarekontaktmaterialer af tekstiler

Viskestykker, stofservietter og andre tekstiler bruges af og til i kontakt med fødevarer.

Tekstiler er vævede materialer, som i mindre udstrækning anvendes i kontakt med fødevarer, fx i form af sække, filtre og til afdækning. Andre tekstiler, hvis egentlige formål ikke er kontakt med fødevarer, fx viskestykker og stofservietter, bruges også af og til. 

Hovedbestanddelene i tekstiler er naturfibre eller syntetiske fibre. De naturlige fibre kan være af animalsk oprindelse, som fx uld og silke, eller af vegetabilsk oprindelse, fx bomuld, hør, jute og sisal. De syntetiske fibre kan være fx polyester, polyamid, polyacryl eller viskose. Denne type tekstiler er omfattet af reglerne om plast eller fx for viskose af reglerne om regenereret cellulose.

I tekstiler af planteoprindelse kan forskellige kemiske stoffer være anvendt i fremstillings-​processen. E​ksempler på stoffer, der kan være i tekstiler, er pesticidrester (forventes at blive udvasket under fremstillingen), spindeolier, nåleolier, farvestoffer, blege- og konserverings-​midler.

Hvis en fødevarevirksomhed anvender tekstiler i deres produktion, skal virksomheden sikre sig, at materialet er egnet til kontakt med fødevarer, at der er sporbarhed, og at evt. anvendelsesbetingelser følges.

Ændret 27. november 2019