Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Tekniske hjælpestoffer - fødevarer

Tekniske hjælpestoffer er stoffer, der anvendes ved fremstilling af fødevarer, men som ikke har en funktion i den færdige fødevare

​Tekniske hjælpestoffer er defineret i tilsætningsstofforordningen 1333/2008. Et teknisk hjælpestof er ethvert stof, der ikke indtages som fødevare i sig selv, men som anvendes for at opfylde et bestemt teknologisk formål under behandlingen eller forarbejdningen af fødevarer.

 

Eksempler på tekniske hjælpestoffer 
Et teknisk hjælpestof kan være :
- et skumdæmpningsmiddel, som anvendes under vask af kartofler. Kartoflerne skylles efter vask med rent vand og der er derfor kun en utilsigtet rest af skumdæmpningsmidler tilbage på kartoflerne. Stoffet har ingen funktion på det færdige kartoffelprodukt.
-  et surhedsregulerede middel som anvendes for at fastholde en bestemt pH i en lage. Lages fjernes fra fødevaren inden produktet sælges til forbrugerne.
- klorvask af grøntsager kan være et teknisk hjælpestof, som skylles efter med rent vand og der er derfor kun en utilsigtet rest tilbage på grøntsagerne. 
 
Krav til tekniske hjælpestoffer 
Tekniske hjælpestoffer skal overholde artikel 14 i fødevareforordningen, hvormed anvendelsen skal være sundhedsmæssig forsvarlig.
 
Virksomheden skal kunne dokumentere, at anvendelse under forarbejdning af fødevarer; har et teknologisk formål, at det tekniske hjælpestof ikke har en funktion i den endelige fødevare og anvendelsen er sundhedsmæssige forsvarligt, samt at der ikke er risiko for kontamination jf. hygiejneforordningen.
 
Dokumentationen bør omfatte risikovurdering, anden videnskabelig vurdering eller dokumentation for at stoffet, omdannelsesprodukter eller rester ikke udgør en sundhedsfare. Ligeledes bør der være oplysning om renhed og identitet samt oplysning om sporbarhed på indkøb.
Lovstof og regler
Bekendtgørelsen om regulering af tekniske hjælpestoffer
Bekendtgørelse nr. 1044/2015 
 

 

 

 

 

Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx040321aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx039931aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx040456aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx040434aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx039951aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx039959aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx040078aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx040409aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx039964aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx040074aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx040369aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx040238aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx040247aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx040248aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx040477aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx040326aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx039957aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx040294aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx040380aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx040441aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx040132aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx040308aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx040058aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx040363aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx040075aspx0htmlEmneside

Ændret 26. juli 2017