Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Tang som fødevare

Tang er blevet en populær spise i Danmark. Men hold dig til bestemte tangarter.
Ofte spiser man tang sammen med sushi, men også det nordiske køkken og flere restauranter bruger tang som råvare. Der er derfor en stigende interesse for at indsamle tang i naturen eller dyrke tang i danske farvande.

Er det sundt at spise tang?
Tang bliver ofte anprist som en sund fødevare med en gunstig sammensætning af fedtsyrer og andre sundhedsmæssige effekter. Derudover opfattes tang som et bæredygtigt produkt.
Man skal dog være opmærksom på, at nogle arter af tang kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, fx et højt indhold af jod, uorganisk arsen og naturlige giftstoffer (kainsyre).

Tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang kan have et højt indhold af jod (1000-5000 mg/kg tørret tang). Jod er vigtigt for vores krop i de rette mængder, men et længerevarende højt indtag af jod er skadeligt. Personer, der lider af visse sygdomme i skjoldbruskkirtlen, mindre børn og mødre, der ammer deres børn, bør være særligt påpasselige med ikke at indtage for meget jod

Det øvre tolerable indtag af jod er 600 mikrogram om dagen. Man vil dermed alene fra tang kunne få mere e​nd 2½ gang det øvre tolerable indtag ved at spise 1 gram tørret tang om dagen. Ved konsum af tang en gang om ugen vil indtaget blive lidt lavere end det øvre tolerable indtag.

Nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod på under 100 mikrogram/kg frisk vægt.

Hvis man som privatperson samler tang fra danske farvande, bør man følge en række råd. Man bør fx kun spiser arter, der traditionelt er blevet brugt som fødevare i Nordeuropa. Læs mere i guiden "Når du plukker tang til at spise".
 
Er der særlige regler for tang som fødevare?
De generelle fødevareregler gælder også for tang. Der er ikke særlige regler for tang som fødevare, undtagen for økologisk tang (se længere nede på siden).
 
Tangen må ikke være sundhedsskadelig eller uegnet til menneskeføde. Tangen skal overholde reglerne om blandt andet kemiske forureninger, hygiejne, mærkning og fødevarekontaktmaterialer.
 
 
Hvem må høste og dyrke tang?
Hvis en primærproducent vil høste og markedsføre tang, skal virksomheden være registreret hos Fødevarestyrelsen – også når det er bifangst ved fiskeri.
 
Hvem må markedsføre og forarbejde tang?
Hvis en virksomhed vil markedsføre eller forarbejde tang, fx koge, marinere eller pakke tang i modificeret atmosfære, skal virksomheden være registreret hos Fødevarestyrelsen og overholde reglerne på fødevareområdet. Virksomheden skal lave en risikoanalyse for tang og træffe de nødvendige foranstaltninger.
 
Fiskere kan levere tang til virksomheder via en fiskeauktion eller direkte til engrosvirksomheder og forbrugere, men skal altså være registrerede til det hos Fødevarestyrelsen.
 
 
Økologisk tang
Der er særlige krav til økologisk tang i EU's økologiforordninger.
 
Det gælder både tang fra økologisk akvakultur og fritvoksende tang, der indsamles under særlige forhold.
 
Både dyrkning af tang i akvakultur og indsamling af vildtvoksende tang, der ønskes markedsført som økologisk, skal anmeldes til og økologikontrolleres af Fødevarestyrelsens Team Akvakultur, Vejle.
 
 

 

 

Toksiske stoffer i spisesvampeToksiske stoffer i spisesvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Toksiske-stoffer-i-spisesvampe.aspx02652aspx0htmlEmneside
BlåbærBlåbærhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Blåbær.aspx02211aspx0htmlEmneside
Jod i fødevarerJod i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Jod-i-fødevarer.aspx02433aspx0htmlEmneside
Arsen i fødevarerArsen i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Arsen-i-fødevarer.aspx02191aspx0htmlEmneside
Naturlige giftstofferNaturlige giftstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-giftstoffer.aspx02512aspx0htmlEmneside

Ændret 31. maj 2018