|
Konventionelle grise |
Økologiske grise |
Hvor meget plads skal et slagtesvin på ca. 100 kilo mindst have, når de er på stald? |
Minimum 0,65 m². |
Minimum 1,3 m². |
Hvordan skal søer opstaldes? |
Drægtige søer og gylte skal være løse i grupper fra fravænning af pattegrise eller indsætning i løbeafdelingen og frem til indsættelse i farestalden. Kravet gælder fra 1. januar 2015 |
De skal altid kunne bevæge sig frit og have permanent adgang til udendørs arealer. Søerne går i grupper, undtagen i de sidste stadier af drægtighedsperioden, og når de giver mælk. |
Må søer bindes og fikseres? (Fiksering betyder, at søerne ikke kan vende sig rundt). |
Ja, de må fikseres i bokse, men de må ikke bindes. |
Nej. |
Skal grisene have adgang til det fri? |
Nej, ingen krav. |
Ja, permanent adgang til det fri. Fra 15. april til 1. november skal de have adgang til græs, når vejret tillader det. |
Må gulvet hos slagtesvin være spaltegulv? |
Ja, i stalde taget i brug før den 1. juli 2000. I stalde, der er taget i brug efter den 30. juni 2000, er spaltegulv kun tilladt i 2/3 af arealet. Fra 1. juli 2015 gælder kravet for alle stalde. |
Ja, men kun i højst halvdelen af gulvarealet indendørs. Spaltegulv er forbudt i liggearealer. |
Er det tilladt at klippe haler og slibe tænder på pattegrisene? |
Ja, begge dele er tilladt, dog ikke rutinemæssigt. Det er kun tilladt maksimalt at klippe halvdelen af halen af. |
Nej, begge dele er forbudt. |
Hvor længe skal pattegrisene være hos soen? |
Mindst 28 dage efter fødslen – dog kun 21 dage, hvis særlige forhold overholdes. |
Mindst 40 dage efter fødslen. |
Hvilke krav er der til transporten af svinene til slagteriet? |
Efter 24 timers transport skal svinene læsses af og hvile i mindst 24 timer, før transporten kan fortsætte. Dyrene skal hele tiden have adgang til vand. |
Transporttiden skal holdes på et minimum. |
Må svinene blive slagtet i udlandet? |
Ja. |
Ja. |
Skal grisene have grovfoder? |
Nej, det er ikke et krav, men søer skal have foder med højt fiberindhold, der kan give dem mæthedsfølelse og opfylde deres behov for at tygge. |
Ja. |
Skal foderet være økologisk? |
Nej, det er ikke et krav. |
Ja, som udgangspunkt skal fodret være økologisk. Dog må der i en overgangsperiode bruges op til 5 pct. ikke-økologisk foder. |
Må foderet være gensplejset? |
Ja. |
Nej. |
Skal grisene have strøelse og andet materiale, de kan beskæftige sig med? |
Ja, de skal have tilstrækkelig med halm eller andet manipulerbart materiale, der kan opfylde deres behov for beskæftigelses- og rodemateriale. |
Ja, der skal være rigeligt med tør strøelse, som grisene kan rode i. |
Må grisene medicineres? |
Kun hvis dyrlægen har stillet en diagnose, og kun efter dyrlægens anvisning. |
Er der særlige regler for medicinering af grisene? |
Hvis dyrlægen har stillet en diagnose, må landmanden efterbehandle enkeltdyr i op til 5 dage. Indgår landmanden og dyrlægen en sundhedsrådgivningsaftale, får landmanden regelmæssigt besøg af dyrlægen og må behandle dyrene i tiden mellem besøgene, men kun hvis dyrlægen har stillet en diagnose og kun efter dyrlægens anvisning.
|
Hvis dyrlægen har stillet en diagnose, må landmanden efterbehandle enkeltdyr i op til 5 dage.
|
Hvornår må grisene sendes til slagtning efter behandling med fx antibiotika? |
For hvert enkelt lægemiddel fastsættes tilbageholdelsestiden af Sundhedsstyrelsen, og den fremgår af produktresumeet for det pågældende lægemiddel. |
Der skal gå to gange den tilbageholdelsestid, der er fastsat af Sundhedsstyrelsen. For hvert enkelt lægemiddel fastsættes tilbageholdelsestiden af Sundhedsstyrelsen, og den fremgår af produktresumeet for det pågældende lægemiddel.
|
Hvor ofte bliver der ført kontrol med dyre- velfærden hos landmændene, og hvem kontrollerer? |
Fødevarestyrelsen kontrollerer, om svinebesætninger overholder reglerne om dyrevelfærd. |
Landbrugsstyrelsen kontrollerer alle økologiske svineproducenter mindst én gang om året. |
Skal landbrugene kontrollere sig selv? |
Større landbrug (300 søer, gylte eller orner, 3000 slagtesvin eller 6000 smågrise) er forpligtet til at lave egenkontrol.
|
Er der nogle mærker på indpakningen af kødet, som gør, at jeg kan genkende det, når det ligger i køledisken? |
Nej, ingen specifikke mærker. |
Ja, kødet er mærket med EU's grønne økologilogo. Kødet kan også være mærket med det danske Ø-mærke, hvis det er produceret og/eller forarbejdet eller pakket på en dansk fødevarevirksomhed. |