Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Salmonella og svin

Siden 1995 har der været handlingsplaner for at bekæmpe salmonella i svineproduktionen. Planerne skal være med til at beskytte forbrugerne mod salmonella. 

Hvorfor er salmonella et problem i svin og svinekød?
Svin kan blive smittet med salmonella. Når man slagter dyr med salmonella, er der risiko for, at kødet kan blive forurenet med salmonella og dermed, at forbrugerne kan blive syge.

 
Hvor mange bliver syge af salmonella i svinekød?
Siden 2000 har antallet af syge pga. salmonella i svinekød ligget på 100-200 om året. I midten af 1990'erne blev 700-800 danskere syge af salmonella i svinekød.

DTU Fødevareinstituttet udgiver hvert år en rapport om smittekilder til sygdomme, som smitter mellem dyr og mennesker. Se rapporterne her: Ann​ual Report of Zoonoses in Denmark 

 
Hvor meget salmonella er der i svin og svinekød?
Forekomsten af salmonella i svinebesætninger er steget siden den første handlingsplan i 1995. I de seneste år har forekomsten været stabil, og ca. hver femte slagtesvin er smittet med salmonella. 

En intensiv indsats på slagterierne har betydet, at forekomsten af salmonella i svinekød er lav, ca. 1 % målt på slagtekroppene.

 
Hvordan bekæmpes salmonella i svinekød?
I 1995 blev den første handlingsplan for at bekæmpe salmonella i svineproduktionen sat i værk, fordi der var et stigende antal danskere, der blev syge af salmonella i svinekød. Handlingsplanen indeholder mål for forekomsten af salmonella i svinekød. Den bliver løbende revideret og den 1. januar 2014 trådte den femte handlingsplan i kraft.

Handlingsplanen er rettet mod alle salmonellatyper og skal være med til at beskytte forbrugerne mod salmonella. Svin bliver sjældent syge af bakterien.
Planen omfatter:
  • Overvågning og kontrol af svinebesætninger 
  • Hygiejniske og salmonellareducerende tiltag på slagterier 
  • Overvågning af forekomst af salmonella i fersk kød på slagterier
Se den seneste handlingsplan for svin (SH5) her

 
Hvordan overvåges salmonella i svinebesætninger?
Alle slagtesvinebesætninger, der slagter mere end 200 slagtesvin om året, skal undersøges for salmonella. Undersøgelsen sker på slagteriet. På den baggrund inddeles besætningerne i tre niveauer efter salmonellaforekomst, hvor niveau 1 er de besætninger med den laveste forekomst, og niveau 3 er dem med den højeste. 
 
Besætninger, der har solgt smågrise til besætninger, som efterfølgende får konstateret en forekomst af salmonella svarende til niveau 2 og 3, skal tage gødningsprøver (stibundsprøver) for at undersøge hvilken salmonellatype, der er i besætningen, og for at finde smittevejene.

Svin fra besætninger, der har en høj salmonellaforekomst (niveau 3), skal særslagtes. Særslagtning er slagtning med særlig opmærksomhed på slagtehygiejnen, så risikoen for at overføre bakterier til kødet er nedsat.

Der er forskellige regler for opfølgning i besætningerne, afhængigt af salmonella-serotypen. Handelstyperne er de typer, der typisk spredes ved handel med levende dyr.

Salmonella af handelstype omfatter:
  • Salmonella Derby
  • Salmonella Infantis
  • Salmonella Choleraesuis
  • Salmonella Typhimurium og de monofasiske varianter af denne:
    • S. 4,5,12:i:-
    • S. 4,12:i:-
    • S. 4,[5],12:i:-
    Hvordan overvåges salmonella i svinekød?
    Slagterierne tager stikprøver af de slagtede svin, som bliver undersøgt for salmonella. Der er fastsat grænser for, hvor mange positive salmonellaprøver der må være på slagteriet.

    Slagterier, der gennem længere tid har en højere forekomst af salmonella, skal gennemføre en særlig indsats mod salmonella (skærpet salmonellaindsats).

    Den skærpede salmonellaindsats omfatter:
    • Udpegning af slagterier med en høj salmonellaforekomst gennem en længere periode
    • Slagteriet skal kortlægge årsagen til den høje salmonellaforekomst 
    • Slagteriet skal lave en handlingsplan for at sikre en faldende salmonellaforekomst 
    • Slagteriet skal dokumentere en faldende salmonellaforekomst

     

     

    SalmonelloseSalmonellosehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonellose.aspx02593aspx0htmlEmneside
    Salmonella og kvæg Salmonella og kvæg https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kvæg-og-salmonella.aspx02461aspx0htmlEmneside
    Salmonella og ægSalmonella og æghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Æg.aspx02162aspx0htmlEmneside
    Salmonella Salmonella https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonella.aspx02591aspx0htmlEmneside
    Forebyggelse og bekæmpelse af salmonellaForebyggelse og bekæmpelse af salmonellahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-salmonella.aspx018624aspx0htmlEmneside
    Salmonella og slagtefjerkræSalmonella og slagtefjerkræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fjerkræ-og-salmonella.aspx02304aspx0htmlEmneside
    Analyser af fødevarerAnalyser af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Analyser-af-fødevarer.aspx018604aspx0htmlEmneside

    Ændret 26. juli 2017