Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Steviolglycosider fra planten Stevia

Planten Stevia og sødestoffet E 960 (steviolglycosider)

Du finder reglerne for steviolglyc​​osider her

Sødestoffet E 960, som også hedder​​ steviolglycosider, er ved kemisk oprensning udvundet fra planten Stevia og er godkendt som tilsætningsstof til visse fødevarer.

Det er kun sødestoffet E​​ 960, der er godkendt, og ikke selve planten Stevia rebaudiana Bertoni. Selve planten Stevia, herunder tørrede blade og andre dele heraf, har ikke været konsumeret i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997 og kræver derfor godkendelse inden markedsføring i EU ifølge reglerne for nye fødevarer. Dog er te, urtete og frugtte, der indeholder eller er fremstillet af bladene af stevia, og som indtages som sådan (dvs. som brygget te) ikke novel food, hvilket fremgår af EU's Novel Food Catalogue.

En ansøgning om godkendelse ​​blev i 2000 afvist, da der var ikke nok dokumentation for sikkerheden ved brug af planten som fødevare. Der blev således udstedt en beslutning om, at Stevia ikke kunne godkendes.

Læs Novel Food-forordningen (Forordning nr. 258/1997) her 
 

Risikovurdering af E960

​E 960 er risikovurderet af Den Europ​​æiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har fastlagt videnskabelige retningslinjer for brugen af ​​​steviolglycosider i fødevarer. Med udgangspunkt i disse retningslinjer har EU-Kommissionen fastsat regler for, i hvilke produkter og hvor meget E 960 (steviolglycosider) man må anvende i fødevarer. ​

Mærkning og markedsføring
E 960 skal mærkes som alle an​​​dre tilsætningsstoffer med tilsætningsstofkategori (sødestof) og navn eller E-nummer.
 
Betegnelsen ”Stevia” må ikke stå alene på et produkt, da du som forbruger derved kan tro, at planten Stevia er tilsat, og at den er en godkendt fødevare.
 
Fødevarestyrelsen fraråder forbrugerne at bruge denne plante i ​​​mad eller drikkevarer.
Sødestoffet E 960 er ikke et ”naturligt” sødestof, da steviolglycosider er ekstraheret fra Stevia-​planten på en sådan måde, at der ikke længere er tale om et naturligt stof.
 
Ved mærkning og markedsføring af fødevarer er det kun til​ladt at anvende godkendte ernærings- og sundhedsanprisninger. Læs mere om ernærings- og sundhedsanprisninger
 


 

 
Ændret 31. juli 2018