Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Steviolglycosider fra planten Stevia

Planten Stevia og sødestoffet E 960 (steviolglycosider)

Du finder reglerne for steviolglyc​​osider her

Sødestoffet E 960, som også hedder​​ steviolglycosider, er ved kemisk oprensning udvundet fra planten Stevia og er godkendt som tilsætningsstof til visse fødevarer.

Det er kun sødestoffet E​​ 960, der er godkendt, og ikke selve planten Stevia rebaudiana Bertoni. Selve planten Stevia, herunder tørrede blade og andre dele heraf, har ikke været konsumeret i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997 og kræver derfor godkendelse inden markedsføring i EU ifølge reglerne for nye fødevarer. Dog er te, urtete og frugtte, der indeholder eller er fremstillet af bladene af stevia, og som indtages som sådan (dvs. som brygget te) ikke novel food, hvilket fremgår af EU's Novel Food Catalogue.

En ansøgning om godkendelse ​​blev i 2000 afvist, da der var ikke nok dokumentation for sikkerheden ved brug af planten som fødevare. Der blev således udstedt en beslutning om, at Stevia ikke kunne godkendes.

Læs Novel Food-forordningen (Forordning nr. 258/1997) her 
 

Risikovurdering af E960

​E 960 er risikovurderet af Den Europ​​æiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har fastlagt videnskabelige retningslinjer for brugen af ​​​steviolglycosider i fødevarer. Med udgangspunkt i disse retningslinjer har EU-Kommissionen fastsat regler for, i hvilke produkter og hvor meget E 960 (steviolglycosider) man må anvende i fødevarer. ​

Mærkning og markedsføring
E 960 skal mærkes som alle an​​​dre tilsætningsstoffer med tilsætningsstofkategori (sødestof) og navn eller E-nummer.
 
Betegnelsen ”Stevia” må ikke stå alene på et produkt, da du som forbruger derved kan tro, at planten Stevia er tilsat, og at den er en godkendt fødevare.
 
Fødevarestyrelsen fraråder forbrugerne at bruge denne plante i ​​​mad eller drikkevarer.
Sødestoffet E 960 er ikke et ”naturligt” sødestof, da steviolglycosider er ekstraheret fra Stevia-​planten på en sådan måde, at der ikke længere er tale om et naturligt stof.
 
Ved mærkning og markedsføring af fødevarer er det kun til​ladt at anvende godkendte ernærings- og sundhedsanprisninger. Læs mere om ernærings- og sundhedsanprisninger
 


 

 

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx09602aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 31. juli 2018