Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevarer markedsført til sportsfolk

Produkterne markedsføres ofte til atleter, sportsudøvere og personer, der træner meget i motionscentre. Dette kan være fx kulhydrat-elektrolytdrikke, kulhydrat- og proteinholdige produkter og creatin.

​​​EU-reglerne (forordning 609/2013) trådte i kraft den 19. juli 2013. Dette har medført​ ændringer gældende fra den 20. juli 2016. Herefter er "sportsprodukter" ikke længere en del af den særlige kategori "fødevarer til særlig ernæring". Der er nu tale om en almindelig fødevare. Overgangsordningen medfører, at produkter, som er lovligt fremstillet og mærket inden den 20. juli 2016, efter de tidligere gældende regler, må markedsføres, indtil lagrene er opbrugte.
 
Produkterne kan stadig tilsættes næringsstoffer ("beriges"), og de kan markedsføres med tilladte ernærings- og sundhedsanprisninger. Produkterne kan beriges med vitaminer og mineraler samt med andre næringsstoffer som fx forskellige aminosyrer, på samme måde som andre fødevarer. Læs mere om dette i guiden "Sådan markedsfører du føde- og drikkevarer tilsat vitaminer, mineraler eller andre stoffer".

Produkterne må ikke indeholde ulovlige dopingstoffer. 
 
Brug af sundhedsanprisninger på produkter markedsført til sportsfolk
Sundhedsanprisninger er budskaber, der fortæller noget om, at der er en sammenhæng mellem et indtag af en fødevare eller et stof og en effekt på sundheden. Virksomhederne må kun bruge de sundhedsanprisni​nger, der er godkendt i EU. Anprisningerne må bruges, når produkterne overholder de betingelser, der gælder for brugen af den enkelte anprisning, samt overholder de generelle betingelser, der gælder for alle sundhedsanprisninger. Der bliver løbende godkendt nye sundhedsanprisninger. Alle godkendte sundhedsanprisninger findes i EU-Kommissionens fællesskabsregister:
 
 
Virksomhederne må gerne variere ordlyden​ af de godkendte anprisninger, hvis den anvendte ordlyd betyder det samme, som den godkendte. Det kunne fx være:
 
"Kulhydrat-elektrolyt-drikke øger optagelsen af vand under fysisk træning"
 
i stedet for den godkendte anprisning:
 
"Kulhydrat-elektrolyt-opløsninger øger optagelsen af vand unde​r fysisk træning".
 
Nedenfor ses en oversigt over de godkendte sundh​edsanprisninger, der umiddelbart er mest relevante for fødevarer markedsført til sportsfolk (pr. oktober 2015). Disse sundhedsanprisninger findes også i EU-Kommissionens fællesskabsregister. 
 

Kulhydrat-elektrolyt-​​drikke:

Ved brug af nedenstående sundhedsanprisninger på kulhydrat-elektrolytdrikke er det muligt supplerende at angive indholdet af natrium på mærkningen.

 

Godkendt anprisning

Betingelser

"Kulhydrat-elektrolyt-opløsninger bidrager til at vedligeholde udholdenhedspræstationen under længerevarende​​ udholdenhedstræning"

Anprisningen kan bruges for kulhydrat-elektrolyt- drikke, der opfylder følgende:

 • Produktets indhold af energi fra kulhydrat skal være mellem 80 kcal/l og 350 kcal/l.
 • Mindst 75 % af energien skal komme fra kulhydrater, der giver en høj glykæmisk respons (fx glukose, glukosepolymerer og saccharose).
 • Indholdet​ af natrium skal være mellem 20 mmol/l (460 mg/l) og 50 mmol/l (1150 mg/l)
 • Osmolaliteten skal være mellem 200 og 330 mOsm/kg vand.

"Kulhydrat-elektrolyt-opløsninger øger optagelsen af vand under fysisk træning"

Anprisningen kan bruges for kulhydrat-elektrolyt- drikke, der opfylder følgende:

 • Produktets indhold af energi fra kulhydrat skal være mellem 80 kcal/l og 350 kcal/l.
 • Mindst 75 % af energien skal komme fra kulhydrater, der giver en høj glykæmisk respons (fx glukose, glukosepolymerer og saccharose).
 • Indholdet af natrium skal være mellem 20 mmol/l (460 mg/l) og 50 mmol/l (1150 mg/l)
 • Osmolaliteten skal være mellem 200 og 330 mOsm/kg vand.
 

Kulhydratholdige produkter:

Anprisning​

Betingelser

Begrænsninger og supplerende erklæringer eller advarsler

"Kulhydrater bidrager til genetablering af en normal muskelfunktion (sammentrækning) efter højintensiv og/eller langvarig fysisk træning, der medfører muskeltræthed og udtømning af glycogendepoterne i skeletmuskulatur"

Anprisningen må kun bruges på produkter, der giver kulhydrater, som nedbrydes i menneskets stofskifte (med undtagelse af polyoler).

 
Forbrugerne skal informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et indtag af kulhydrater, fra alle kilder, på 4 g pr. kg legemsvægt, i doser, inden for de første 4 timer og ikke senere end 6 timer efter højintensiv og/eller langvarig fysisk træning, der medfører muskeltræthed og udtømning af glycogendepoterne i skeletmuskulatur.

 
Når anprisningen bruges skal denne information være i nærheden af anprisningen.

Anprisningen må kun bruges for produkter, der er bestemt til voksne, som har udøvet højintensiv og/eller langvarig fysisk træning, der medfører muskeltræthed og udtømning af glycogendepoterne i skeletmuskulatur.

 

Proteinholdige produkter:

Anprisning​​

Betingelser

"Protein bidrager til øget muskelmasse"

Anprisningen må kun bruges, hvis mindst 12 % af fødevarens energiindhold kommer fra proteiner.

"Protein bidrager til at vedligeholde muskelmasse"

Anprisningen må kun bruges, hvis mindst 12 % af fødevarens energiindhold kommer fra proteiner.

 

Creatin:

Anprisning

Betingelser

Begrænsninger og supplerende erklæringer eller advarsler

"Creatin øger den fysiske præstation ved gentagne kraftanstrengelser i forbindelse med kortvarig, højintensiv træning"​

Anprisningen må kun bruges for produkter, der giver et dagligt indtag på 3 g creatin. Forbrugerne skal informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 3 g creatin.

Når anprisningen bruges skal denne information være i nærheden af anprisningen.

Produktets indhold af creatin skal stå på mærkningen.

Anprisningen må kun bruges for produkter, der henvender sig til voksne, der udøver højintensiv træning.

 

Produkter, der indeholder C-vitamin

Anprisning

Betingelser

"Vitamin C bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fys​isk træning"

Anprisningen må kun bruges for produkter, der giver et dagligt indtag på 200 mg vitamin C. Forbrugerne skal informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg ud over det anbefalede daglige indtag af vitamin C.

 
Når anprisningen bruges, skal denne information være i nærheden af anprisningen.

 
Indholdet af vitamin C skal stå i næringsdeklarationen.
 
Brug af ernæringsanprisninger på produkter markedsført til sportsfolk
Ernæringsanprisninger er budskaber, der siger, at en fødevare har særlige gavnlige ernæringsmæssige egenskaber på grund af et konkret indhold eller fravær af energi, næringsstoffer eller andre stoffer. Det kunne fx være: "Sukkerfri", "Højt fiberindhold" eller "Indeholder omega-3 fedtsyrer".
 
Virksomhederne må kun bruge de ernæringsanprisninger, der er godkendt i EU. Anprisningerne må bruges, når produkterne overholder de betingelser, der gælder for brugen af den enkelte anprisning, samt overholder de generelle betingelser, der gælder for alle ernæringsanprisninger. Alle de godkendte ernæringsanprisninger findes i anprisningsforordningen.
Virksomhederne må gerne bruge en anden ordlyd af de ernæringsanprisninger, der er godkendt, hvis betydningen er den samme, som den godkendte ernæringsanprisning. Det betyder, at det fx er tilladt at skrive "indeholder protein", selvom den godkendte anprisning er "proteinkilde", da det har samme betydning for forbrugeren.

Hvis virksomheden bruger forstærkende ord som fx "meget", "super" og "mere" i tilknytning til anprisningerne, giver det anprisningen en anden betydning. Det er ikke tilladt.

Nedenfor er en oversigt over de ernæringsanprisninger, der umiddelbart er mest relevante for sportsprodukter.

Anprisning​

Betingelser

"Indeholder protein", "proteinkilde", "med protein"

Må kun bruges, når mindst 12 % af produktets energiindhold kommer fra proteiner.

"Højt proteinindhold", "rig på protein"

Må kun bruges, når mindst 20 % af produktets energiindhold kommer fra proteiner.

"Indeholder vitamin X eller mineral Y​"

Må kun bruges, hvis produktet indeholder et vist minimumsindhold af vitaminet eller mineralet:
 • For ​drikkevarer er det minimum 7,5 % af referenceindtaget (RI) pr. 100 ml eller 15 % pr. enkeltportionspakning for det pågældende vitamin og/eller mineral.
 • For andre fødevarer er det minimum 15 % af referenceindtaget (RI) pr. 100 g eller 15 % pr. enkeltportionspakning for det pågældende vitamin og/eller mineral. Eksempel: Anprisningen "Indeholder vitamin C" må bruges, hvis produktet indeholder mindst 12 mg vitamin C pr. 100 g eller pr. enkeltportionspakning. 
 • For drikkevarer må anprisningen bruges, hvis drikkevaren indeholder mindst 6 mg vitamin C pr. 100 ml eller 12 mg pr. enkeltportionspakning.
Indholdet af det anpriste vitamin eller mineral skal stå i næringsdeklarationen.

 

Lovstof og regler
 

Find anprisningsforordningen på lovstofsiden om ernærings- og sundhedsanprisninger

Ændret 14. februar 2020