Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Fødevarer målrettet folk, der træner og dyrker sport

Produkter, såsom kulhydrat-elektrolytdrikke, kulhydrat- og proteinholdige produkter og kosttilskud med fx creatin, målrettes ofte ved hjælp af anprisninger til atleter, sportsudøvere og personer, der træner meget.

​​​​​​​Produkterne er almindelige fødevarer. Du kan derfor berige produkterne med vitaminer og mineraler samt med andre næringsstoffer (fx forskellige aminosyrer) på samme måde som andre fødevarer.

Produkterne kan markedsføres med de ernæringsanprisninger, der er i bilaget til anprisningsforordningen, og/eller med de sundhedsanprisninger, der er oplistet i Kommissionens fællesregister.
 
Indholdet i dit produkt er bestemmende for, hvilke anprisninger du kan bruge. Hvis du fx vil anprise en læskedrik for dens indhold af aminosyrer, kan du anprise indholdet af de specifikke aminosyrer ved fx at skrive ”Indeholder L-leucin” eller ”Indeholder L-valin”. Vær opmærksom på, at dit produkt i øvrigt skal overholde alle relevante anprisningsregler. Bl.a. skal det stof, anprisningen vedrører, have en gavnlig ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, som er dokumenteret med almindeligt anerkendt videnskabelig evidens.

Du må ikke skrive ”BCAA” eller ”Indeholder BCAA” på dit produkt, da det er for uspecifikt.
 
Læs mere om brugen af ernærings- og sundhedsanprisninger nedenfor og i guiden ”Når du vil bruge ernærings- og sundhedsanprisninger”.

Du må ikke markedsføre dit produkt som et ”sportsprodukt”. Varebetegnelsen ”sportsprodukt” er nemlig ikke tilladt at bruge. 
 
Ernæringsanprisninger
Ernæringsanprisninger er budskaber, der siger noget om, at en fødevare har særlige gavnlige ernæringsmæssige egenskaber på grund af et konkret indhold eller fravær af energi, næringsstoffer eller andre stoffer. Det kan fx være "Sukkerfri", "Højt fiberindhold" eller "Indeholder omega-3 fedtsyrer".

Det er kun de ernæringsanprisninger, der er godkendt i EU, det er tilladt at bruge. Alle de godkendte ernæringsanprisninger findes i anprisningsforordningens bilag.

Du kan bruge en anprisning, hvis dit produkt overholder de betingelser, der er knyttet til brugen af anprisningen. Desuden skal de generelle betingelser, der gælder for alle ernæringsanprisninger, være opfyldt. Betingelserne findes i anprisningsforordningen.

Du må gerne variere ordlyden​ på de ernæringsanprisninger, der er i bilaget. Det er vigtigt, at den ordlyd, du bruger, har samme betydning som den godkendte ernæringsanprisning. Du må fx gerne skrive "Indeholder protein", da det har samme betydning for forbrugeren som ernæringsanprisningen "proteinkilde", som er i bilaget til anprisningsforordningen. 
 
Du må ikke bruge forstærkende ord som fx "meget", "super" og "mere" i tilknytning til en ernæringsanprisning fra bilaget, da det giver anprisningen en anden betydning.
Du kan læse mere om, hvordan det er muligt at variere ordlyden på en ernæringsanprisning i anprisningsvejledningen.

Nedenfor er oversigt over de ernæringsanprisninger i bilaget, der umiddelbart er mest relevante at bruge på produkter for at målrette dem til folk, der træner og dyrker sport:
  

Anprisning​

Betingel​​​​​ser

"Indeholder protein", "proteinkilde", "med protein"​

Må kun bruges, når mindst 12 % af produktets energiindhold
kommer fra proteiner.

"Højt proteinindhold", "rig på protein"

Må kun bruges, når mindst 20 % af produktets energiindhold
kommer fra proteiner.

​"Indeholder vitamin X eller mineral Y"

​Må kun bruges, hvis produktet indeholder et vist minimumsindhold af vitaminet eller mineralet: 

 • For ​drikkevarer er det minimum 7,5 % af referenceindtaget (RI) pr. 100 ml eller 15 % pr. enkeltportionspakning for det pågældende vitamin og/eller mineral.
 • For andre fødevarer er det minimum 15 % af referenceindtaget (RI) pr. 100 g eller 15 % pr. enkeltportionspakning for det pågældende vitamin og/eller mineral. Eksempel: Anprisningen "Indeholder vitamin C" må bruges, hvis produktet indeholder mindst 12 mg vitamin C pr. 100 g eller pr. enkeltportionspakning.
 • For drikkevarer må anprisningen bruges, hvis drikkevaren indeholder mindst 6 mg vitamin C pr. 100 ml eller 12 mg pr. enkeltportionspakning.
 • Indholdet af det anpriste vitamin eller mineral skal stå i næringsdeklarationen.
 
Sundhedsanprisninger
Sundhedsanprisninger er budskaber, der fortæller noget om, at der er en sammenhæng mellem et indtag af en fødevare eller et stof og en effekt på sundheden. Det er kun de sundhedsanprisninger, der er godkendt i EU, der er tilladt at bruge. Alle godkendte sundhedsanprisninger findes i Kommissionens fællesregister:
 
 
Der bliver løbende godkendt nye sundhedsanprisninger.
 
Du må bruge en sundhedsanprisning, hvis dit produkt overholder de betingelser, der er tilknyttet brugen af anprisningen. Desuden skal de generelle betingelser, der gælder for alle sundhedsanprisninger, være opfyldt. Betingelserne findes i anprisningsforordningen.
 
Du må gerne variere ordlyden​ af den godkendte sundhedsanprisning. Det er vigtigt, at den ordlyd du bruger, har samme betydning for forbrugeren som den godkendte anprisning. Det kunne fx være:
 
"Kulhydrat-elektrolyt-drikke øger optagelsen af vand under fysisk træning"
 
 i stedet for den godkendte anprisning:
 
"Kulhydrat-elektrolyt-opløsninger øger optagelsen af vand unde​r fysisk træning". 
 
Nedenfor er en oversigt over de godkendte sundh​edsanprisninger, der er mest relevante at bruge på produkter for at målrette dem til folk, der træner eller dyrker sport (pr. april 2020). Sundhedsanprisningerne findes også i Ko​mmissionens fællesregister. ​

Kulhydrat-elektrolyt-​​drikke:

Godkendt anprisning​Betingelser
​"Kulhydrat-elektrolyt-opløsninger bidrager til at vedligeholde udholdenhedspræstationen under længerevarende​​ udholdenhedstræning"

​Anprisningen kan bruges for kulhydrat-elektrolyt- drikke, hvis: 

 • Kulhydrat-elektrolytdrikkens indhold af energi fra kulhydrat skal være mellem 80 kcal/l og 350 kcal/l.
 • Mindst 75 % af energien skal komme fra kulhydrater, der giver en høj glykæmisk respons (fx glukose, glukosepolymerer og saccharose).
 • Indholdet​ af natrium skal være mellem 20 mmol/l (460 mg/l) og 50 mmol/l (1150 mg/l)
 • Osmolaliteten skal være mellem 200 og 330 mOsm/kg vand.
​"Kulhydrat-elektrolyt-opløsninger øger optagelsen
af vand under fysisk træning"

​Anprisningen kan bruges for kulhydrat-elektrolyt- drikke, hvis:

 • Kulhydrat-elektrolytdrikkens indhold af energi fra kulhydrat skal være mellem 80 kcal/l og 350 kcal/l.
 • Mindst 75 % af energien skal komme fra kulhydrater, der giver en høj glykæmisk respons (fx glukose, glukosepolymerer og saccharose).
 • Indholdet af natrium skal være mellem 20 mmol/l (460 mg/l) og 50 mmol/l (1150 mg/l)
 • Osmolaliteten skal være mellem 200 og 330 mOsm/kg vand.

 

Elektrolytdrikke:

Godkendt anprisning​Betingelser
​”Magnesium bidrager til elektrolytbalancen”:

​Anprisningen kan bruges for elektrolytdrikke, hvis:

 • Elektrolytdrikkens indhold af magnesium er mindst den mængde, som er angivet for ernæringsanprisningen ”[Navn på mineral]kilde]”. Dvs. 7,5 % af RI pr. 100 ml for drikkevarer eller 15 % af RI pr. portion for enkeltportionspakninger. 
 •  Indholdet af magnesium skal stå i næringsdeklarationen.

 

Kulhydratholdige produkter:

Anprisning​Betingelser​Begrænsninger og supplerende erklæringer eller advarsler
​"Kulhydrater bidrager til genetablering af en normal muskelfunktion (sammentrækning) efter højintensiv og/eller langvarig fysisk træning, der medfører muskeltræthed og udtømning af glycogendepoterne i skeletmuskulatur"

​Anprisningen må kun bruges på produkter, der giver kulhydrater, som nedbrydes i menneskets stofskifte (med undtagelse af polyoler).

 

Forbrugerne skal informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et indtag af kulhydrater, fra alle kilder, på 4 g pr. kg legemsvægt, i doser, inden for de første 4 timer og ikke senere end 6 timer efter højintensiv og/eller langvarig fysisk træning, der medfører muskeltræthed og udtømning af glycogendepoterne i skeletmuskulatur.

 

Når anprisningen bruges skal denne information være i nærheden af anprisningen.

​Anprisningen må kun bruges for produkter, der er bestemt til voksne, som har udøvet højintensiv og/eller langvarig fysisk træning, der medfører muskeltræthed og udtømning af glycogendepoterne i skeletmuskulatur.

 

Proteinholdige produkter:

Anprisning​Betingelser
​"Protein bidrager til øget muskelmasse"​Anprisningen må kun bruges, hvis mindst 12 % af fødevarens energiindhold kommer fra proteiner.
​"Protein bidrager til at vedligeholde muskelmasse"​Anprisningen må kun bruges, hvis mindst 12 % af fødevarens energiindhold kommer fra proteiner.

 

Creatin:

AnprisningBetingelserBegrænsninger og supplerende erklæringer eller advarsler
​"Creatin øger den fysiske præstation ved gentagne kraftanstrengelser i forbindelse med kortvarig, højintensiv træning"​

​Anprisningen må kun bruges for produkter, der giver et dagligt indtag på 3 g creatin. Forbrugerne skal informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 3 g creatin.

 

Når anprisningen bruges skal denne information være i nærheden af anprisningen.

 

Produktets indhold af creatin skal stå på mærkningen.

​Anprisningen må kun bruges for produkter, der henvender sig til voksne, der udøver højintensiv træning.

 

Anprisning​Betingelser
​"Vitamin C bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fys​isk træning"

​Anprisningen må kun bruges for produkter, der giver et dagligt indtag på 200 mg vitamin C. Forbrugerne skal informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg ud over det anbefalede daglige indtag af vitamin C.

 

Når anprisningen bruges, skal denne information være i
nærheden af anprisningen.

 

Indholdet af vitamin C skal stå i næringsdeklarationen.

 

Produkter, der indeholder vitamin E:

​Anprisning​Betingelser
​”Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress”

​Anprisningen må kun bruges for produkter, der som minimum er en kilde til vitamin E. Dvs. 7,5 % af RI pr. 100 ml for drikkevarer eller 15 % af RI pr. portion for enkeltportionspakninger.

 

Indholdet af Vitamin E skal stå i næringsdeklarationen.

 

Lovstof og regler
Find reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger på lovstofsiden om ernærings- og sundhedsanprisninger
Ændret 26. november 2021