Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Spørgsmål og svar om dadler og hepatitis A udbrud

Find svarene på de mest hyppige spørgsmål om dadlerne og hepatitis A udbruddet

1. Hvor sikre er Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) på, at sygdomsudbruddet stammer fra 400 g. dadler fra RM Import solgt i Rema1000?

Den case-kontrol undersøgelse, som Statens Serum Institut har foretaget med interview af patienter og raske kontrolpersoner peger på dadler som den klart mest sandsynlige kilde.
Svarene fra patienterne viser, at 17 af 19 syge har svaret ja til at have spist dadler. 12 af de 19 kunne huske, at have købt dadlerne i Rema1000, og 5 af de 19 kunne huske navnet på dadlerne.

På baggrund af svarene fra patienterne er det sammen med importøren undersøgt, hvilke dadler der var solgt i Rema1000 og ikke i andre butikker i Danmark. Mistanken er rettet mod 400 g pakningerne, da Rema1000 er den eneste kæde, der har modtaget disse.
 

2. Hvornår og hvordan opstår mistanken til netop dette produkt?

Fødevarestyrelsen blev orienteret af SSI om udbruddet den 29. januar 2018. På daværende tidspunkt var der set en lille stigning på otte patienter med hepatitis A. Disse patienter er interviewet af SSI for at få et indtryk af, hvilke fødevarer de havde spist for at se, om der kunne dannes en mulig mistanke. De indledende interview viste, at næsten alle havde spist dadler, og at hovedparten af dem kunne beskrive pakning og dadeltype.

Denne hypotese afprøves derefter ved en større interviewundersøgelse og sporing af dadlerne.


3. Rema1000 har også solgt æsker med 600 gram dadler. Hvorfor er der ingen mistanke til dem?

Dem har vi ikke en konkret mistanke til, fordi disse dadler er solgt i flere supermarkedskæder i Danmark. Hvis disse dadler er årsagen til udbruddet, vil vi forvente at se en større forskel på, hvor patienterne mener at have købt dadlerne. Dette er ikke tilfældet.

4. Hvilke kriterier ligger til grund, når det meldes ud, at et udbrud stammer fra en bestemt fødevare?

Når Fødevarestyrelsen har en begrundet mistanke til et bestemt produkt, skal vi melde det ud til offentligheden for at mindske risikoen for at flere blive syge.

5. Er der en direkte sammenhæng til dadlerne og de personer, der er blevet syge?

Ja. Den er baseret på den epidemiologiske udredning som beskrevet ovenfor. Analyser af dadler pågår i øjeblikket, men et positivt resultat er ikke afgørende for bedømmelsen af kilden til udbruddet, da virus kan være svær at finde i fødevaren, dels fordi virus ofte forekommer i meget lavt antal, dels fordi det ofte er meget få pakker i et parti, der er forurenet.

I de prøver af dadler, der er undersøgt, er der ikke påvist Hepatitis A virus.


6. Af tilbagekaldelsen på Fødevarestyrelsens hjemmeside fremgår det, at 16 lot-numre er omfattet af tilbagekaldelsen. Hvordan har Fødevarestyrelsen afgrænset perioden og det præcise antal lot-numre?

Vi har regnet med den længst mulige inkubationstid for den tidligste patient i udbruddet. Med andre ord har vi regnet bagud, fra den første patient blev syg.

Læs mere

Læs mere om sygdomsudbruddet på Statens Serum Instituts hjemmeside
 

Ændret 20. februar 2019