Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Solanin (glykoalkaloider)

Solanin og chaconin er giftstoffer af typen glykoalkaloider

​Solanin og chaconin dannes især i kartofler, som udsættes for sollys (kartoflerne bliver grønne), mekaniske skader eller skimmelangreb. Sådanne kartofler kan have et højt indhold af glykoalkaloider og bør kasseres.

Glykoalkaloider findes også i grønne tomater og auberginer.

 

Effekter/Symptomer:

Kan give hovedpine, mavesmerter og diarré.

 

Risikogruppe:

Alle.

 

Råd og sundhedsmæssig vurdering:

Hvis kartofler har grønne pletter, kan de have et højt indhold af solanin, og skal derfor kasseres. Spis kun kartoflens knold, da alle de øvrige plantedele er giftige. Opbevar ikke kartofler i lys.

Der er ingen sikker nedre grænse for indtaget af glykoalkaloider, men normalt regner man ikke med, at kartofler med indhold under 200 mg glykoalkaloider pr. kg. giver forgiftning (NMR, Vår Föda 1990).

 
Pjecer og rapporter
 

 

 

Ændret 16. maj 2018