Allergi og overfølsomhed
Smagsforstærkere forbindes sjældent med allergi eller overfølsomhed, men mononatriumglutaminat (MSG), også kaldet "det tredje krydderi", kan give symptomer som hovedpine, trykken for brystet og kvalme hos nogle mennesker. Symptomerne kaldes samlet for "det kinesiske restaurantsyndrom", fordi de blev beskrevet første gang hos mennesker, der havde spist på kinesisk restaurant.
Søg E-numre i EU's database
Eksempler på smagsforstærkere:
Smagsforstærkere |
E 620 til E 625 | Glutaminsyre og glutamater, fx mononatrium-glutaminat (MSG) | Stofferne er i sig selv uden smag, men de bruges til at forstærke smagen af andre fødevarer. Det mest kendte af stofferne er MSG, også kaldet "det 3. krydderi", som traditionelt har været anvendt i Østen. | Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. | Glutaminsyre er en aminosyre, der udvindes fra hvede, soja eller grønsager. Glutamater er salte der fremstilles ud fra glutaminsyre. |
E 640 | Glycin/ natriumglycinat | Det er en naturlig bestanddel af kosten i form af aminosyrer, som er byggestenene i proteiner |
Ændret 29. november 2019