Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomheder

Fødevarevirksomheder skal sørge for, at deres lokaler er sikret mod skadedyr, og skadedyr skal bekæmpes.

​​Kampen mod skadedyr består både i at forebyg​​ge og bekæmp​​e, og der er flere regelsæt om skadedyr. Læs mere om reglerne længere nede på siden. 

Fysisk sikring mod skadedyr – forebyggelse
Alle lokaler i fødevarevirksomhede​​r skal være effektiv​​​t sikret, så der ikke kan trænge skadedyr ind i virksomheden. Det er bl.a. vigtigt, at:
  • der er net for ventilationsåbninger og for åbne vinduer
  • vinduer og døre slutter tæt
  • kloakdæksler og afløbsriste er sikret mod indtrængen af skadedyr
  • bevoksningen langs ydermure holdes nede
  • området langs ydermure ikke bruges som lagerplads
  • der er selvlukkere på døre til det fri fra produktionslokaler osv.
 
Bekæmpelse af skadedyr
Hvis der alligevel er kommet skadedyr ind i e​n virksomhed, skal ska​​​dedyrene bekæmpes på en måde, hvor det ikke går ud over fødevarernes sundhed. 
 
Hvis det er aktuelt at bekæmpe fx rotter eller mus inden​​for, ​​skal virksomheden kontakte den kommunale rottebekæmpelse og evt. bekæmpelsesfirmaet. Virksomheden kan altid kontakte fødevareenheden og få vejledning om reglerne.
 
Tilsyn med skadedyr
Det er den lokale fødevareenhed, der fører tilsyn med, at virksomheden har styr på at undgå problemer med skadedyr.
 
Læs mere på miljøstyrelsen.dk
 
Lovstof og regler
 

 

 

Kæledyr i restauranterKæledyr i restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kaeledyr_i_restauranter.aspx02205aspx0htmlEmneside
Leve- og bomiljøerLeve- og bomiljøerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Leve--og-bomiljøer.aspx06656aspx0htmlEmneside
Uddannelse i fødevarehygiejneUddannelse i fødevarehygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx06847aspx0htmlEmneside
Fiskegrej - rengøring og desinficeringFiskegrej - rengøring og desinficeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fiskegrej---rengøring-og-desinficering.aspx06558aspx0htmlEmneside
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenPrivat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-madlavning-og-fødevarevirksomhed-under-bagatelgrænsen.aspx06745aspx0htmlEmneside
Førerhunde og servicehundeFørerhunde og servicehundehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Førerhunde-og-servicehunde.aspx06578aspx0htmlEmneside
Køkkener i børneinstitutionerKøkkener i børneinstitutionerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Køkkener-i-børneinstitutioner.aspx06453aspx0htmlEmneside
Rengøring og desinfektionRengøring og desinfektionhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rengøring-og-desinfektion.aspx06760aspx0htmlEmneside
Selvbetjening af uindpakkede fødevarerSelvbetjening af uindpakkede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Selvbetjening-af-uindpakkede-fødevarer.aspx06785aspx0htmlEmneside
Oversvømmelse i fødevarevirksomhedenOversvømmelse i fødevarevirksomhedenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oversvømmelse-i-fødevarevirksomheden.aspx06724aspx0htmlEmneside
Indretning af fødevarevirksomhedIndretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Indretning-og-drift-af-fødevarevirksomheder.aspx06426aspx0htmlEmneside
Mobile fødevarevirksomhederMobile fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mobile-fødevarevirksomheder.aspx06684aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx06517aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx06476aspx0htmlEmneside
MarkedsboderMarkedsboderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx06675aspx0htmlEmneside
Frugt og grønt i fødevarevirksomhederFrugt og grønt i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Frugt--og-grøntvirksomhed.aspx06583aspx0htmlEmneside
Desinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrugDesinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Desinfektionsmidler-i-fødevareindustri-og-landbrug.aspx06496aspx0htmlEmneside
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedForhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Forhaandsgodkendelse-af-indretning-af-foedevarevirksomhed.aspx07565aspx0htmlEmneside
Fisk og fiskevarerFisk og fiskevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx06559aspx0htmlEmneside

Ændret 1. marts 2017