Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomheder

Fødevarevirksomheder skal sørge for, at deres lokaler er sikret mod skadedyr, og skadedyr skal bekæmpes.

​​Kampen mod skadedyr består både i at forebyg​​ge og bekæmp​​e, og der er flere regelsæt om skadedyr. Læs mere om reglerne længere nede på siden. 

Fysisk sikring mod skadedyr – forebyggelse
Alle lokaler i fødevarevirksomhede​​r skal være effektiv​​​t sikret, så der ikke kan trænge skadedyr ind i virksomheden. Det er bl.a. vigtigt, at:
  • der er net for ventilationsåbninger og for åbne vinduer
  • vinduer og døre slutter tæt
  • kloakdæksler og afløbsriste er sikret mod indtrængen af skadedyr
  • bevoksningen langs ydermure holdes nede
  • området langs ydermure ikke bruges som lagerplads
  • der er selvlukkere på døre til det fri fra produktionslokaler osv.
 
Bekæmpelse af skadedyr
Hvis der alligevel er kommet skadedyr ind i e​n virksomhed, skal ska​​​dedyrene bekæmpes på en måde, hvor det ikke går ud over fødevarernes sundhed. 
 
Hvis det er aktuelt at bekæmpe fx rotter eller mus inden​​for, ​​skal virksomheden kontakte den kommunale rottebekæmpelse og evt. bekæmpelsesfirmaet. Virksomheden kan altid kontakte fødevareenheden og få vejledning om reglerne.
 
Tilsyn med skadedyr
Det er den lokale fødevareenhed, der fører tilsyn med, at virksomheden har styr på at undgå problemer med skadedyr.
 
Læs mere på miljøstyrelsen.dk
 
Lovstof og regler
 

 

 

Rekvireret vejledningRekvireret vejledninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Rekvireret-vejledning.aspx03654aspx0htmlEmneside
Kæledyr i restauranterKæledyr i restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kaeledyr_i_restauranter.aspx02435aspx0htmlEmneside
Leve- og bomiljøerLeve- og bomiljøerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Leve--og-bomiljøer.aspx02473aspx0htmlEmneside
Uddannelse i fødevarehygiejneUddannelse i fødevarehygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx02661aspx0htmlEmneside
Fiskegrej - rengøring og desinficeringFiskegrej - rengøring og desinficeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fiskegrej---rengøring-og-desinficering.aspx02301aspx0htmlEmneside
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenPrivat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-madlavning-og-fødevarevirksomhed-under-bagatelgrænsen.aspx02562aspx0htmlEmneside
Førerhunde og servicehundeFørerhunde og servicehundehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Førerhunde-og-servicehunde.aspx02321aspx0htmlEmneside
Køkkener i børneinstitutionerKøkkener i børneinstitutionerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Køkkener-i-børneinstitutioner.aspx02447aspx0htmlEmneside
Rengøring og desinfektionRengøring og desinfektionhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rengøring-og-desinfektion.aspx02577aspx0htmlEmneside
Selvbetjening af uindpakkede fødevarerSelvbetjening af uindpakkede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Selvbetjening-af-uindpakkede-fødevarer.aspx02600aspx0htmlEmneside
Oversvømmelse i fødevarevirksomhedenOversvømmelse i fødevarevirksomhedenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oversvømmelse-i-fødevarevirksomheden.aspx02541aspx0htmlEmneside
Mobile fødevarevirksomhederMobile fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mobile-fødevarevirksomheder.aspx02501aspx0htmlEmneside
Indretning af fødevarevirksomhedIndretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Indretning-og-drift-af-fødevarevirksomheder.aspx02418aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx02219aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx02262aspx0htmlEmneside
MarkedsboderMarkedsboderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx02492aspx0htmlEmneside
Frugt og grønt i fødevarevirksomhederFrugt og grønt i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Frugt--og-grøntvirksomhed.aspx02326aspx0htmlEmneside
Desinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrugDesinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Desinfektionsmidler-i-fødevareindustri-og-landbrug.aspx02240aspx0htmlEmneside
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedForhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Forhaandsgodkendelse-af-indretning-af-foedevarevirksomhed.aspx03579aspx0htmlEmneside
Fisk og fiskevarerFisk og fiskevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx02302aspx0htmlEmneside

Ændret 1. marts 2017