Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Salmonella

Salmonella er én af de fødevarebakterier, der gør flest mennesker syge i
Danmark.

​​​Hvor findes salmonella og i hvilke fødevarer?

Salmonella er en tarmbakterie, som kan være i gødningen fra mange husdyr, kæledyr og vilde dyr. Bakterien kan blive spredt med gødning til andre dyr, til slagtekroppe, til rå mælk, samt til jord, vand og afgrøder. Salmonella bliver også i nogle tilfælde spredt fra høns til æg.
 
Mennesker kan blive smittet via mad, som er forurenet med bakterien. Du kan risikere at blive smittet med salmonella fra en række fødevarer, fx fjerkræ, svine- og oksekød og upasteuriseret mælk. Der kan også være salmonella i fisk og skaldyr og i vegetabilske fødevarer, fx rå grønsager.
 
​I Danmark er risikoen for at blive syg af salmonella fra æg og kyllingekød meget lille. 
 

Smittekilderegnskab

Fødevareinstituttet, DTU laver hvert år et smittekilderegnskab for salmonella, som viser, hvor mange der er blevet syge af salmonella fra forskellige fødevarer. 
 

Hvorfor er salmonella et problem i fødevarer? 

Hvis du bliver syg af salmonella, har du sandsynligvis spist mad med salmonella, hvor maden enten ikke har været tilstrækkeligt varmet igennem, eller hvor salmonella fra fx råt kød er spredt til den spiseklare mad. Du kan fx risikere at blive syg af at spise hakket kød, der ikke er gennemstegt.
 
Det er forskelligt, hvor mange bakterier der skal til for at gøre mennesker syge af salmonella. Det kan variere fra mindre end 10 bakterier til 100.000 bakterier pr. gram fødevare – afhængigt af fødevaren og af personens almene tilstand.

Hvor mange bliver syge af salmonella fra fødevarer?

Normalt bliver der registreret ca. 1.000 syge af salmonella om året i Danmark. Tallet var dog lavere i 2020 sandsynligvis på grund af den lavere rejseaktivitet. Det reelle tal er meget højere, bl.a. fordi mange ikke går til lægen.
 

 

Mange typer af salmonella

Der er over 2.000 forskellige typer af salmonella, der kan give sygdom. De hyppigste typer, der giver sygdom hos mennesker, er Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium. 
 

Hvad er symptomerne på sygdom med salmonella?

Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
 
Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
 
Man bliver gerne syg 1/2 - 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.
 
 
 

Hvornår skal du gå til lægen?

Hvis sygdommen bliver alvorlig eller varer længe, skal du til lægen. Ved mistanke om, at sygdommen skyldes en bestemt fødevare, kan lægen anmelde det til embedslægen, som har overblik over, om flere mennesker er blevet syge fx i den samme by eller samme kommune.
 
Ud over at ringe til lægen kan du selv eller lægen kontakte Fødevarestyrelsen, som kan være med til at opklare, hvad der er årsag til sygdommen.

 

Hvordan undgår du at blive syg af salmonella?

Læs om, hvordan du undgår at blive syg af salmonella i fødevarer:
 

Særstatus i EU for salmonella i kyllingekød og æg

Danmark fik særstatus i EU for salmonella i konsumæg i 2012, og for salmonella i kyllingekød i 2018.

Læs mere her om: Særstatus for salmonella i kyllingekød og æg.

​Lovstof og regler

Ændret 22. juli 2021