Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Salmonella

Salmonella er én af de fødevarebakterier, der gør flest mennesker syge i
Danmark.

​​​Hvor findes salmonella og i hvilke fødevarer?
Salmonella er en tarmbakterie, som kan være i gødningen fra mange husdyr, kæledyr og vilde dyr.
 
Bakterien kan blive spredt med gødning til andre dyr, til slagtekroppe, til rå mælk, samt til jord, vand og afgrøder. Salmonella bliver også i nogle tilfælde spredt fra høns til æg, så kyllingen er, når den kommer ud af ægget.
 
Mennesker kan blive smittet via mad, som er forurenet med bakterien. Du kan risikere at blive smittet med salmonella fra en række fødevarer, fx fjerkræ, svine- og oksekød og upasteuriseret mælk. Der kan også være salmonella i fisk og skaldyr og i vegetabilske fødevarer, fx rå grønsager.
 
​I Danmark er risikoen for at blive syg af salmonella fra æg meget lille. 
 

Smittekilderegnskab

Fødevareinstituttet, DTU, laver hvert år et såkaldt smittekilderegnskab for salmonella. Det er en opgørelse over, hvor mange der er blevet syge af salmonella fra forskellige fødevarer. Se smittekilderegnskabet her i Annual Report on Zoonoses fra DTU.
 

Salmonella i dansk og udenlandsk kød

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) laver hvert år en rapport over forekomsten af fødevarebårne bakterier hos mennesker, dyr og fødevarer i EU. Se den seneste rapport fra EFSA:
 
Hvorfor er salmonella et problem i fødevarer? 
Hvis du bliver syg af salmonella, har du sandsynligvis spist mad med salmonella, hvor maden enten ikke har været tilstrækkeligt varmet igennem, eller hvor salmonella fra fx råt kød er spredt til den spiseklare mad. Du kan fx risikere at blive syg af at spise hakket kød eller fjerkræ, der ikke er gennemstegt.
 
Det er forskelligt, hvor mange bakterier der skal til for at gøre mennesker syge. Det kan variere fra mindre end 10 bakterier til 100.000 bakterier pr. gram fødevare – afhængigt af fødevaren og af personens almene tilstand. Der skal kun få bakterier til, hvis maden er fed, da fedtet beskytter bakterien.

 

Hvor mange bliver syge af salmonella fra fødevarer?
I 2016 blev der registreret 1074 syge af salmonella i Danmark. Det reelle tal er meget højere, bl.a. fordi mange ikke går til lægen.
Se tallene over antal syge af salmonella på Statens Serum Instituts hjemmeside:
 
 
Mange typer af salmonella
Der er omkring 2.000 forskellige typer af salmonella, der kan give sygdom. De hyppigste typer, der giver sygdom hos mennesker, er Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium. 
Hvad er symptomerne på sygdom med salmonella?
Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
 
Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
 
Man bliver gerne syg 1/2 - 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.
 
Du kan læse mere om symptomer på SSI´s hjemmeside: Salmonellainfektion - Statens Serum Institut
 

Hvornår skal du gå til lægen?

Hvis sygdommen bliver alvorlig eller varer længe, skal du til lægen. Ved mistanke om, at sygdommen skyldes en bestemt fødevare, kan lægen anmelde det til embedslægen, som har overblik over, om flere mennesker er blevet syge fx i den samme by eller samme kommune.
 
Ud over at ringe til lægen kan du selv eller lægen kontakte Fødevarestyrelsen, som kan være med til at opklare, hvad der er årsag til sygdommen.
 
Hvordan undgår du at blive syg af salmonella?
I guiden "Sådan undgår du campylobacter og salmonella i din mad" kan du læse, hvordan du undgår at blive syg af salmonella i fødevarer.
​Lovstof og regler

 

 

SalmonelloseSalmonellosehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonellose.aspx02593aspx0htmlEmneside
Salmonella og kvæg Salmonella og kvæg https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kvæg-og-salmonella.aspx02461aspx0htmlEmneside
Salmonella og svin Salmonella og svin https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Svin-og-salmonella.aspx02643aspx0htmlEmneside
Salmonella og ægSalmonella og æghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Æg.aspx02162aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af salmonellaForebyggelse og bekæmpelse af salmonellahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-salmonella.aspx018624aspx0htmlEmneside
Salmonella og slagtefjerkræSalmonella og slagtefjerkræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fjerkræ-og-salmonella.aspx02304aspx0htmlEmneside
Analyser af fødevarerAnalyser af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Analyser-af-fødevarer.aspx018604aspx0htmlEmneside

Ændret 11. december 2017