Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Salmonella i foder

Både foder- og fødevarevirksomheder skal forebygge og bekæmpe salmonella i foder.

Fodervirksomheder, herunder primærproducenter af foder (landbrug), og fødevarevirksomheder, der leverer bi- og restprodukter til foder (fx restauranter, bagere og grøntforretninger) skal bekæmpe og forebygge salmonella i foder.

Hvis der er salmonella i foder, skyldes det typisk enten forurenede råvarer eller krydskontaminering. Olieholdige fodermidler, fx sojakager/skrå, rapskager/skrå, og fiskemel er de fodermidler, der oftest er forurenet med salmonella. 

Fund af salmonella i foder
Hvis en virksomhed finder salmonella i foder, må virksomheden ikke markedsføre foderet, uanset salmonella-serotype. Og virksomheden skal vurdere, om foderet kan være farligt og bør trækkes tilbage fra markedet.

Fødevarestyrelsen kan informeres via denne kontaktformular

Læs mere  om vurdering af fund af salmonella i Fodervejledningen
Læs mere om, hvordan virksomheder skal tilbagetrække og tilbagekalde foder her i Tilbagetrækningsvejledningen.
Kontrol og test for salmonella i foder
Fødevarestyrelsen kontrollerer, om virksomheden overholder reglerne og følger sit kontrolprogram for salmonella i foder. Fødevarestyrelsen tager bl.a. prøver for salmonella særlig kritiske steder i produktionen og tjekker rengøring og indretning. 

Særlige regler for salmonella i foder til høns, kyllinger og kalkuner
Dansk producerede høns, kyllinger og kalkuner har et meget lavt niveau af salmonella. Hvis der er salmonella i foder, kan det have store konsekvenser for denne produktion, og derfor er der særlige regler for foder til disse dyrearter. Læs mere her i Fodervejledningen om særlige regler for foder til høns, kyllinger og kalkuner.
 
Kontrolresultater for salmonella i foder

Lovstof og regler 

Regler og krav til foder og fodervirksomheder står i Bekendtgørelse om foder og foderstofvirksomheder og Foderhygiejneforordningen. Find reglerne her:

 
Ændret 31. marts 2021