Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Salmonella i foder

Både foder- og fødevarevirksomheder skal forebygge og bekæmpe salmonella i foder.

Fodervirksomheder, herunder primærproducenter af foder (landbrug), og fødevarevirksomheder, der leverer bi- og restprodukter til foderbrug (fx restauranter, bagere og grøntforretninger) skal bekæmpe og forebygge salmonella i foder.

Hvis der er salmonella i foder, skyldes det typisk enten forurenede råvarer eller krydskontaminering. Olieholdige fodermidler, fx sojakager/skrå, rapskager/skrå, og fiskemel er de fodermidler, der oftest er forurenet med salmonella. 

Fund af salmonella i foder
Hvis en virksomhed finder salmonella i foder, må virksomheden ikke markedsføre foderet, uanset salmonella serotype. Og virksomheden skal vurdere, om foderet kan være farligt. Hvis foderet er farligt, skal virksomheden trække foderet tilbage fra markedet.
 
Læs mere  om vurdering af fund af salmonella i fodervejledningen her.
Læs mere om, hvordan virksomheder skal tilbagetrække og tilbagekalde foder i Tilbagetrækningsvejledningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.fvst.dk.

Fødevarestyrelsen kan informeres via denne kontaktformular.
 
Fødevarestyrelsen kontrollerer, at virksomheden overholder reglerne for salmonella i foder. Fx ved at tage prøver for salmonella særlig kritiske steder i produktionen og ved at tjekke rengøring og indretning. Fødevarestyrelsen kontrollerer også, om virksomheden følger sit kontrolprogram for salmonella.

 
Særlige regler for salmonella i foder til høns, kyllinger og kalkuner
Dansk producerede høns, kyllinger og kalkuner har et meget lavt niveau af salmonella. Hvis der er salmonella i foder, kan det have store konsekvenser for denne produktion. Derfor er der særlige regler for foder til disse dyrearter. Læs mere i fodervejledningen her om særlige regler for foder til høns, kyllinger og kalkuner.
 
Kontrolresultater for salmonella i foder

 

I 2008 udgav EFSA en rapport om mikrobiologiske risici i foder. Se en artikel om rapporten på dansk samt link til rapporten på engelsk:
Artikel om EFSA rapport
Regler og krav til foder og fodervirksomheder står i Bekendtgørelse om foder og foderstofvirksomheder og Foderhygiejneforordningen. Se: Lovgivning på foder- og foderstofsområdet
 
Ændret 9. november 2018