Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Salg af rå mælk ved stalddør og til mejerier, butikker og restauranter

Hvis du er mælkeproducent, må du sælge rå mælk direkte til forbrugere og til fødevarevirksomheder som mejerier, butikker og restauranter på en række betingelser.

​Salg af rå mælk direkte til forbrugere ved stalddøren
Hvis du vil sælge rå mælk direkte til forbrugeren, skal det ske ved stalddørssalg. Rå mælk må ikke sælges direkte til forbrugeren fra fx butikker og restauranter. Der er en række betingelser for stalddørssalg af rå mælk direkte til forbrugere.
 
Hvor meget må du sælge ved stalddøren?
Du må sælge op til 70 liter rå mælk om ugen ved stalddøren. For hvert regnskabsår skal du kunne dokumentere, at du ikke sælger mere end 70 liter rå mælk pr. uge ved stalddøren.
 
Hvilke hygiejnekrav er der til stalddørssalg af rå mælk?  
Rå mælk, der bliver solgt ved stalddør, skal:
  • Sælges rå og ubehandlet.
  • Nedkøles til højst 6 °C straks efter malkning.
  • Sælges senest 24 timer efter malkning.
  • Overholde grænserne for, hvor mange bakterier og celler der må være i mælken. Der er også grænser for medicinrester, som kan være overført fra ko til mælk.
  • Komme fra en kvægbesætning, som er indplaceret i Salmonella Dublin niveau 1. Læs mere om salmonellakontrol i kvægbesætninger her.
Du kan selv udlevere beholdere til den rå mælk ved stalddørssalget, eller forbrugerne kan selv tage beholdere med.

 

Skal stalddørssalg af rå mælk være registreret i Fødevarestyrelsen

 

Hvis du vil sælge pasteuriseret mælk direkte til forbrugere
Hvis du vil sælge pasteuriseret mælk direkte til forbrugere, skal du etablere en detailvirksomhed eller et mejeri, som skal registreres eller autoriseres af Fødevarestyrelsen.
Der er særlige hygiejnekrav til disse virksomheder, bl.a. krav om varmebehandling af mælken.

 

Hvis du vil levere rå mælk til butikker, restauranter og mejerier
Mælkeproducenter må sælge rå mælk til butikker, restauranter og mejerier uden begrænsninger. Der er særlige hygiejnekrav til virksomheder, der modtager den rå mælk, bl.a. krav om varmebehandling af mælken.
 
Lovstof

 

 

Salg af fisk og krebsdyr direkte fra fiskefartøjer eller dambrugSalg af fisk og krebsdyr direkte fra fiskefartøjer eller dambrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salg-af-fisk-og-krebsdyr-direkte-fra-fiskerbaade-eller-dambrug.aspx02586aspx0htmlEmneside
Salg af frugt og grønt, kartofler, bær, svampe, tang og andre alger ved stalddør mv.Salg af frugt og grønt, kartofler, bær, svampe, tang og andre alger ved stalddør mv.https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salg-af-frugt-og-groent-kartofler-baer-svampe-tang-og-andre-alger-ved-stalddoer-mv.aspx02587aspx0htmlEmneside
Salg af muslinger m.m. direkte til forbrugere, lokale butikker og restauranterSalg af muslinger m.m. direkte til forbrugere, lokale butikker og restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salg-af-muslinger-m-m-direkte-til-forbrugere-lokale-butikker-og-restauranter.aspx02589aspx0htmlEmneside

Ændret 16. marts 2018