Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan bruger du persille og andre krydderurter i fx sovs

Det er sundt med et grønt drys af fx persille i sovsen og andre varme retter. Der er imidlertid nogle myter om, hvorvidt man kan gemme rester af persillesovsen eller af spinattærten til senere brug. Læs rådene her. 

Du kan godt bruge rester af fx persillesovs og spinattærte

Persille og fx spinat kan være forurenet med jord og jordbakterier, som kan danne hårdføre sporer. Bakterier bliver dræbt ved høj varme, men sporerne kan overleve en kogning – og hvis din persillesovs eller spinattærte ikke bliver kølet hurtigt ned, så kan sporerne danne giftstoffer, som giver dig opkast og diarré.
 
Men du kan sagtens gemme og spise rester af persillesovsen eller spinattærten, uden at det sker for dig. Følg rådene nedenfor.
 

Følg fire råd, når du tilbereder og opbevarer persillesovs, retter med spinat m.v.

  • Skyl persillen grundigt i rent vand.
  • Varm persillesovsen med den friske persille op, så den er rygende og gennemvarm.
  • Køl eventuelle rester af persillesovsen hurtigt ned til senere brug. Sovsen skal lige dampe af, inden du sætter den i køleskab eller fryser.
  • Hvis du har drysset frisk persille over sovsen som pynt, bør du varme sovsen igennem igen, inden du gemmer den til senere brug.

Følg de samme råd hvis du bruger grønkål, spinat m.v.

Rådene gælder også for andre friske krydderurter, og hvis du bruger grønkål, spinat eller andet grønt i den varme mad, fx spinattærte, spinatlasagne, grønkålsstuvning etc.


Læs mere

 

Ændret 1. april 2020