Du kan godt bruge rester af fx persillesovs og spinattærte
Persille og fx spinat kan være forurenet med jord og jordbakterier, som kan danne hårdføre sporer. Bakterier bliver dræbt ved høj varme, men sporerne kan overleve en kogning – og hvis din persillesovs eller spinattærte ikke bliver kølet hurtigt ned, så kan sporerne danne giftstoffer, som giver dig opkast og diarré.
Men du kan sagtens gemme og spise rester af persillesovsen eller spinattærten, uden at det sker for dig. Følg rådene nedenfor.
Følg fire råd, når du tilbereder og opbevarer persillesovs, retter med spinat m.v.
Skyl persillen grundigt i rent vand.
Varm persillesovsen med den friske persille op, så den er rygende og gennemvarm.
Køl eventuelle rester af persillesovsen hurtigt ned til senere brug. Sovsen skal lige dampe af, inden du sætter den i køleskab eller fryser.
Hvis du har drysset frisk persille over sovsen som pynt, bør du varme sovsen igennem igen, inden du gemmer den til senere brug.
Følg de samme råd hvis du bruger grønkål, spinat m.v.
Rådene gælder også for andre friske krydderurter, og hvis du bruger grønkål, spinat eller andet grønt i den varme mad, fx spinattærte, spinatlasagne, grønkålsstuvning etc.
Læs mere
Ændret 22. juli 2021