Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Risikovurdering og godkendelse af nye fødevarer

Her kan du finde oversigter over fødevarer eller fødevareingredienser (novel food), der er godkendt eller notificeret (forenklede godkendelser), samt oversigt over produkter, der ikke har kunnet godkendes.

​​​​​​Her kan du finde oversigter over fødevarer eller fødevareingredienser (novel food), der er godkendt eller notificeret i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning nr. 258/97/EF, samt oversigt over produkter, der ikke har kunnet godkendes.

 

Godkendte produkter

En opdateret oversigt over nye fødevarer eller fødevareingredienser godkendt til markedsføring i EU efter den ordinære procedure i forordningens artikel 4 kan ses på EU’s hjemmeside om novel food:
Se EU's hjemmeside om novel food

 

Notificerede produkter

På EU’s hjemmeside om novel food kan du se en opdateret oversigt over nye fødevarer eller fødevareingredienser, som er notificeret til markedsføring i EU efter den forenklede procedure i forordningens artikel 5.
Se oversigten over notificer​ede produkter

 

Ikke-godkendte produkter

En opdateret oversigt over fødevarer og fødevareingredienser, som ikke har kunnet godkendes til markedsføring i EU, findes på EU’s hjemmeside om novel food nedenunder listen over godkendte novel foods:
Se oversigten over ikke-godkendte produ​kter​​ (nederst på siden)


 
Må planten stevia sælges som fødevare i EU?
Nej. Selve planten Stevia rebaudiana Bertoni er ikke godkendt til markedsføring som fødevare i EU. Det er fordi, at blade og andre dele af planten ikke har været spist i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997 og markedsføring af denne i EU vil derfor kræve en novel food godkendelse.
 
Det er dog tilladt at sælge sødestoffet E 960, som også hedder​​ steviolglycosider. Steviolglycosider er stoffer, der ved kemisk oprensning bliver udvundet fra planten stevia og er godkendt som tilsætningsstof til visse fødevarer. Læs mere om E 960.

En ansøgning om novel food godkendelse ​​af planten stevia blev i 2000 afvist, da der ikke var nok dokumentation for sikkerheden som fødevare. 

Læs beslutningen o​m stevia i De Europæiske Fællesskabers Tidende

Fødevarestyrelsen er blevet gjort opmærksom på, at planteskoler og internethandlende i visse tilfælde udbyder stevia planter til salg som fødevarer, selv om de ikke er sikkerhedsvurderet og godkendt til markedsføring som fødevare i EU.

Fødevarestyrelsen f​​raråder forbrugerne at bruge denne plante i mad eller drikkevarer, da man ikke ved nok om eventuelle sundhedsmæssige risici forbundet med indtag af planten.​​
Må chiafrø sælges i Danmark?

Ja. Hele og formalede chiafrø fra firmaet Columbus Paradigm Institute S.A. blev i 2009 novel food godkendt i EU til brug i bestemte fødevarekategorier (se den oprindelige godkendelse). Siden hen er chiafrø blevet godkendt til brug i andre fødevarekategorier, ligesom andre firmaer har fået godkendelse til at markedsføre chiafrø.

Chiafrø er nu novel food godkendt til brug i bagværk (højst 10 %), morgenmadscerealier (højst 10 %), blandinger af frugter, nødder og frø (højst 10 %), til færdigpakkede chiafrø, der sælges som frø (højst 15 g pr. dag) (se godkendelsen til brug i de fire ovenstående fødevarekategorier) samt til frugtjuice og frugtjuiceblandinger (højst 15 g/450 ml) (se godkendelsen til brug i juice).

Læs mere om hvad novel food er og hvordan man får en godkendelse.

 

Hvem må markedsføre chiafrø i Danmark?

Det er kun de virksomheder, der har fået en godkendelse, der må markedsføre chiafrø. Hvis en ikke-godkendt virksomhed ønsker at sælge chia, skal det ske gennem en leverandør med en novel food godkendelse på chia.

1. januar 2018 træder en ny novel food forordning i kraft, som betyder, at novel food godkendelser bliver generiske, dvs. at alle tidligere og fremtidige godkendelser vil gælde for alle virksomheder.
 
Få en introduktion til de nye regler.

 

Hvorfor står der på emballagen, at man højst må indtage 15 g chiafrø om dagen?

På emballagen af chiafrø står der, at du højst må indtage 15 g om dagen. Det skyldes, at det er den mængde, der oprindeligt blev ansøgt om at få novel food godkendt. Derfor er det den mængde, der er blevet risikovurderet og fundet sikker af den Europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) og dermed den mængde, der er blevet godkendt. Fødevarestyrelsen har ikke noget kendskab til sundhedsmæssige problemer ved chiafrø.

 

Må gojibær sælges i Danmark?
Ja, men kun i varianten Lycium barbarum. Gojibær, som er tørrede frugter fra planten bukketorn, findes i to varianter. Den ene, Lycium barbarum, har tidligere været mistænkt for at være giftig. Der er dog ikke fremkommet oplysninger, der​ kan fastholde, at gojibær er sundhedsskadelige, ligesom der ikke er rapporteret forgiftninger fra gojibær, hverken i Danmark eller i udlandet. Det er derfor tilladt at markedsføre gojibær fra Lycium barbarum i Danmark.

​​Den anden variant, som er frugter fra arten Lycium chinenses, betragtes som novel food og kræver derfor en tilladelse i henhold til Novel food-forordningen, før den kan markedsføres. De to typer gojibær kan ikke skelnes fra hinanden, og virksomhederne skal derfor have dokumentation for, hvilken art der er tale om.
 

Er gojibær farlige?

Nej. Fødevarestyrelsen har for nylig i forbindelse med kontrol af markedsføringen af gojibær arbejdet med at få et overblik over sundhedsrisikoen ved gojibær. Der er ikke fremkommet oplysninger, der kan fastholde, at goji​bær er sundhedsskadelige, ligesom der ikke er rapporteret forgiftninger fra gojibær, hverken i Danmark eller i udlandet.

Brug af ginseng i fødevarer
Roden af P​anax ginseng C. A. Meyer er ikke novel food. Det er dog en forudsætning for markedsføring, at virksomheden kan dokumentere, at produktet er sikkert at indtage.

Fødevarestyrelsen har på baggrund af risikovurderinger foretaget af DTU Fødevareinstituttet konkluderet, at følgende produkter med Panax ginseng C.A. Meyer kan anvendes sikkert:
  • Te og urtete med op til 1,0​ g ginsengrod pr. 100 g te.
  • Læskedrik med op til 40 µg ginsengrod pr. liter.
  • Kosttilskud med op til 3,0 g ginsengrod pr. daglig dosis.
Alle øvrige anvendelser af ginsengrod vil forudsætte, at virksomheden kan dokumentere, at produktet er sikkert at indtage.

Læs mere om reglerne for brug af ginse​​​ng

 
Brug af insekter som fødevarer
I dokumentet indsat nedenfor beskrives reglerne for opdræt af insekter og anvendelse heraf til fødevare- og foderbrug i EU. Ved insekter forstås i denne sammenhæng også andre leddyr (arthropoder), såsom edderkopper og skorpioner, der biologisk set ikke er insekter. 
 
 

 

 

Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Risikovurdering og godkendelse af GMORisikovurdering og godkendelse af GMOhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Risikovurdering-og-godkendelse-af-GMO.aspx02582aspx0htmlEmneside
Nye fødevarer og fødevareingredienser (novel food)Nye fødevarer og fødevareingredienser (novel food)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nye-fødevarer-og-fødevareingredienser.aspx02518aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Naturlige giftstofferNaturlige giftstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-giftstoffer.aspx02512aspx0htmlEmneside

Ændret 24. november 2017