Alle fødevarevirksomheder skal gøre grundig rent ofte - og nogle steder flere gange om dagen. Virksomheden skal sørge for en tilstrækkelig effektiv rengøring og desinfektion af lokaler, inventar, udstyr, arbejdsredskaber m.v. En ren virksomhed har færre problemer med bakterier og virus.
Rengøringsplan for virksomheden
Virksomhederne skal normalt udarbejde en rengøringsplan for hele virksomheden med forskrifter for, hvem der skal gøre rent, hvordan og hvor ofte, og hvordan rengøringskontrollen skal udføres.
Rengøring af inventar skal foretages så hyppigt, som det af hygiejniske grunde er påkrævet. Redskaber, maskiner m.m. skal rengøres og om nødvendigt desinficeres mindst én gang hver arbejdsdag. Beholdere skal altid rengøres efter tømning.
Normalt skal rengøring og desinfektion foregå som to adskilte arbejdsgange, der begge afsluttes med grundig afskylning med vand.
Sådan gør du rent
Rådene om rengøring lyder bl.a.
- Lav en plan for effektiv rengøring af hele virksomheden
- Brug varmt vand og rene klude
- Læs, hvordan du skal bruge rengøringsmidlerne
- Desinficér om nødvendigt
- Hold styr på, hvem der gør rent, hvordan og hvor ofte
Se Fødevarestyrelsens korte film med instruktion i, hvordan man bør gøre køleskabet, pålægsmaskinen, skærebrættet, køkkenarbejdsbordet, vandhaner mv. rent her:
Se denne film: "Sådan gør du rent i virksomheden"
Desinfektion af udstyr
Desinfektionen kan bestå i opvarmning ved brug af kogende vand eller damp – eller ved brug af et godkendt desinfektionsmiddel.
Man kan også desinficere i en opvaskemaskine med en skyllevandstemperatur på mindst 80°C. Brug af opvaskemaskine med en skyllevandstemperatur på mindst 80°C er erfaringsmæssigt desinficerende og kræver derfor ikke yderligere dokumentation.
Hvis man bruger en opvaskemaskine med en lavere skyllevandstemperatur, fx med en længere vaske- eller skylletid, eller med brug af særlig sæbe, skal virksomheden kunne sandsynliggøre, at der opnås den nødvendige desinficerende effekt.
Desinfektionsmidler skal være godkendt
Virksomheden skal bruge egnede rengøringsmidler, og desinfektionsmidlerne skal være godkendt af Fødevarestyrelsen. Endvidere er der krav til mærkning og opbevaring af disse midler.
Tilsynsmyndigheden kan på et hvilket som helst tidspunkt forbyde brug af konkrete rengørings- eller desinfektionsmidler, hvis det giver sundhedsmæssige betænkeligheder eller kan forurene fødevarerne.
Læs her om godkendelse af desinfektionsmidler m.v.
Lovstof og regler
Ændret 3. februar 2023