Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Rengøring af transportmidler

Vask lastbilen og traileren efter hver transport af køer, grise, får og geder.

Hver eneste transport af køer, grise, får og geder skal afsluttes med vask af lastbilen eller traileren.
 
Der er regler  om, at transportmidler, der har været brugt til transport af køer, grise, får og geder, skal vaskes og desinficeres umiddelbart efter hver transport. Formålet er at forhindre, at transportmidler spreder smitte mellem dyr og besætninger.
 
Det betyder, at man efter fx transport af dyrene mellem to besætninger eller transport til slagtning eller dyrskue skal foretage en rengøring og desinfektion af transportmidlet. Det gælder udvendig vask af lastbilen, anhængeren, traileren m.v. samt rengøring indvendig i vognkassen, efter at strøelse og gødning er fjernet. Herefter desinficeres transportmidlet udvendigt og vognkassen indvendigt.
 
Hvor vaskes lastbilerne?
Da formålet er at forhindre spredning af sygdomme mellem dyr og besætninger, skal man vaske og desinficere på det nærmest mulige sted, straks efter at dyrene er læsset af.
 
Steder, hvor dyr samles, som fx slagterier eller dyrskuer, bør have faciliteter til vask og desinfektion, så det kan gøres straks efter aflæsning af dyr på stedet.  På samme måde bør man kunne vaske lastbiler m.v. i besætninger med køer, grise, får og geder.
 
Eksport og import af dyr
Når man eksporterer dyr til et andet EU-land, skal man vaske og desinficere transportmidlet på en vaskeplads, der er godkendt i det pågældende land. 
Efter import af dyr til Danmark skal man vaske og desinficere transportmidlerne på en vaskeplads, der er godkendt hertil af Fødevarestyrelsen. Du finder link til liste over godkendte vaskepladser nedenfor. 
 
Særligt for pendulkørsel
Ved pendulkørsel kan man vente med at vaske transportmidlerne, til transporterne er afsluttet samme dag. Med pendulkørsel menes flere på hinanden følgende transporter af dyr mellem de samme to besætninger, eller mellem en besætning og et græsningsareal. 

Transport af dyr til eller fra et dyrskue er ikke omfattet af pendulkørsel, og man kan derfor ikke undlade at vaske og desinficere.
 
Optegnelser over vask
De, der tra​nsporterer dyrene, skal føre optegnelser over vask og desinfektion med angivelse af sted, dato og tidspunkt, samt oplysning om, hvilket desinfektionsmiddel der er brugt.
 
Vejledning 
 
Lovstof og regler
 
 
Ændret 5. februar 2020