Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Regler om allergenmærkning

Fødevarestyrelsen ser jævnligt på, om butikker og virksomheder mærker deres fødevarer korrekt med de såkaldte allergener.

​Baggrun​​den for reglerne er, at det for folk med allergi kan være fatalt og i værste fald dødeligt, hvis de er allergiske over for fx æg eller mel og uforvarende spiser en fødevare med et allergen, fordi fødevaren ikke er mærket korrekt.

For at gøre det lettere for allergikere at se, om en fødevare indeholder allergene ingredienser, skal allergener fremhæves i ingredienslisten. Det kan fx være med store bogstaver, så der står ÆG og MEL på ingredienslisten. Det er ikke lovligt kun at skrive æg og mel, med mindre allergenerne på anden måde er fremhævet, fx med fed skrift eller en særlig baggrundsfarve.
Læs reglerne om allergenmærkning, som fremgår af fødevareinformationsforordningen (1169/2011)

Det er Folketinget, der har fastsat bødestørrelsen for fødevarer, der udgør en sundhedsrisiko. Bøden på 40.000 kroner afspejler sagens alvor.

Hvis en virksomhed er utilfreds med en bøde fra Fødevarestyrelsen, kan virksomheden undlade at betale bøden. Så vil det i sidste ende være op til domstolene at afgøre sagen.

Her kan du læse om Fødevarestyrelsens aktuelle kontrolkampagne

Ændret 26. oktober 2022